Nyheter

Slutrapport: Energieffektivisering – så dyrt blir det

Sveriges Allmännytta presenterar idag en viktig slutrapport som belyser den kritiska frågan om energieffektivisering i byggnader. Byggnader står för en betydande del av energianvändningen och bidrar därigenom till klimatförändringen.

För att adressera detta har EU nyligen omarbetat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), vilket syftar till att främja energirenoveringar och övergången till förnybar eller fossilfri energi.

Rapporten, författad av Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, och Patrik Johansson IT-ansvarig, påvisar både vikten och möjligheterna med energieffektivisering i byggnader. Den avslöjar också de betydande kostnader om 565 miljarder kronor som är förknippade med en dubblering av energirenoveringstakten.

– Det är avgörande att dessa medel investeras på ett förnuftigt sätt för att förhindra betydande klimatpåverkan från framtida energirenoveringar, säger Björn Berggren.

Sveriges Allmännytta uppmanar till innovationer och efterlyser en rättvis och hållbar ekonomisk grund för klimatomställning och energieffektivisering.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, betonar att föreslagna energirenoveringskrav kan innebära höjda hyror för fastighetsägare och hyresgäster, särskilt om energirenoveringar tvingas genomföras innan planerad renovering.

Rapporten identifierar flera utmaningar och faktorer som påverkar energirenoveringsprocessen, inklusive förutsägbara priser på byggmarknaden och stigande energipriser. Den belyser också behovet av långsiktig planering och hållbara ekonomiska incitament för fastighetsägare.

– Rapporten visar att energieffektivisering i byggnader är viktigt och möjligt. Samtidigt medför det stora kostnader som inte ensidigt kan bäras av bostadsföretagen och hyresgästerna, tillägger Anders Nordstrand.

Foto: Makin Residential