Nyheter

Stockholm Furniture Fair 2024 lyfter lokal produktion, hållbart byggande – och den svenska skogen

Stockholm Furniture Fair bjuder in till en mässa som förenar kommers med kultur. 2024 års upplaga innehåller satsningar från både stora etablerade varumärken liksom mindre start ups, samt ett fullspäckat program med högaktuella utställningar och föredrag.

Stockholm Furniture Fair 2024 introducerar en rad nya plattformar och bjuder in till utställningar som lyfter frågor om den svenska skogen, lokal produktion och framtidens boende. Trots en mer koncentrerad upplaga utlovas ett dynamiskt program som berikar både besökare och utställare med ett relevant och engagerande innehåll.

Guest of Honour Formafantasma, samt utställningar av Folkform och Jordens Arkitekter

Formafantasmas Guest of Honour-installation, liksom en rad andra utställningar på mässan, lyfter frågor om lokal produktion, hållbart byggande och designens roll i en föränderlig tid.

I Formafantasmas installation Reading Room ligger fokus på designprocesser och transformativa idéer snarare än slutprodukterna. Installationen bjuder in till en lugn plats där besökare kan ta del av de idéer som påverkat Formafantasma som designstudio, och är bland annat inredd med möbler från studions pågående samarbete med Artek där man sett över tillverkningsprocessen för att ta tillvara på mer av virket.

I sin utställning The Museum of Masonite lyfter den svenska designstudion Folkform vikten av lokal produktion för att vi ska förstå hur och under vilka former möbler och objekt tillverkas – något som blir allt viktigare i en tid då merparten av all produktion sker i länder långt bort. Utställningen visar verk skapade av studion under de senaste 15 åren, alla tillverkade av det svenskproducerade materialet Masonite, och inkluderar även flera nya föremål.

Arkitektkontoret Jordens Arkitekter, känt för sitt fokus på social och miljömässig hållbarhet inom arkitektur, flyttar hela sin verksamhet till en 300 kvadratmeter stor installation på mässan.

– Utställningen Farming Architects är ett manifest av vår värdegrund, berättar Johnny Andersson, arkitekt och en av grundarna. I utställningen visar vi upp en mängd byggmaterial och projekt där jordbruket integrerats. Genom utställningen vill vi främja diskussionen kring hållbart byggande och sambandet mellan arkitektur, ekologi och material.

På mässan finns även utställningar av plattformen SPOK, som samlar och sprider kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, och studion Contem, som visar sitt pågående arbete med almar som fällts till följd av almsjukan och tagits hand av studion.

New Ventures: en ny arena för unga designföretag

Under 2024 introduceras området New Ventures, en ny arena för unga designvarumärken som speglar rådande tendenser i samhället.

– New Ventures fyller en viktig funktion på mässan och skapar en bro mellan etablerade och nya varumärken, säger Gustaf Westman, som började sin bana som arkitekt innan han bestämde sig för att fokusera på design. Hans varumärke Gustaf Westman Objects har bland annat haft pop-ups i Amsterdam, Köpenhamn och Miami i år, och ställer för första gången ut på Stockholm Furniture Fair 2024.

Övriga utställare i New Ventures inkluderar Stamuli, NM3, Niko June, Ekbacken Studios och designkollektivet Swedish Girls.

Älvsjö Gård: en plattform för småskalig och experimentell design

Förra årets omtalade nysatsning Älvsjö Gård återvänder 2024 med en pop up på mässan. Plattformen visar småskalig design och design i begränsad upplaga och inkluderar utställningar av bland andra Nick Ross, Humans since 1982, Gustav Winsth och Alexander Lervik. De två sistnämnda har samarbetat och använt Virtual Reality för att skapa en fåtölj i tre exemplar. Även om fåtöljerna visas på plats, fokuserar utställningen främst på duons VR-baserade designprocess.

– För mig är det viktigt att göra något mer utöver själva produkten. Jag inspireras av ny teknik och innovation – och en plattform som Älvsjö Gård är viktig för att driva denna utveckling framåt, säger Winsth.

Seminarier med Disegno Journal och Pin-Up Magazine

På Stockholm Furniture Fair hålls även en rad paneldebatter kurerade i samarbete med Disegno Journal (UK) och Pin-Up Magazine (US). De äger rum i designbaren The Yellow Thread, skapad av designstudion Färg & Blanche i samarbete med bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen.