Nyheter

BST installerar högt i trä och vinner mark i Finland

BST har nyligen slutfört sitt första projekt utanför Sveriges gränser. I bostadsområdet Sundsberg i Helsingfors har man gjort en storsatsning genom att bygga ett helt höghusområde i trä. BST fick äran att komma till Finland och installera sprinklersystemet i ett sjuvåningshus i området. Projektet avslutades i början av året och leddes av Jens Jessen som vanligtvis arbetar på vår Norrköpingsfilial.

Hur gick det till när BST fick uppdraget i Finland?

– Jag påbörjade projektet i Finland som VD för SWE Sprinkler, bolaget som sedan blev uppköpt av BST. Byggherren i Helsingfors ville satsa på att bygga just höghus i trä efter att regeringen i Finland ändrade brandskyddsreglerna och höjde gränsen från fyra till åtta våningar. Trähus har de senaste åren blivit väldigt trendigt av miljömässiga skäl, säger Jens Jessen. 

Projektets arbetsteam bestod vidare av fyra montörer från Norrköpingsteamet som samarbetade med finska hantverkare och rörmokare.

Hur är det att arbeta i Finland till skillnad från i Sverige?

– Det är egentligen inga större skillnader. Jag har dock lagt märke till att när jag kommer till Finland i rollen som arbetsledare blir jag nästan satt på piedestal och man märker att finländare blir imponerade av oss svenskar. I Sverige ställer vi högre krav på ordning och reda och att komma i tid. Den arbetskulturen verkar inte riktigt finnas i Finland på samma sätt. 

Vilken var den största utmaningen med uppdraget? 

– Den största utmaningen var nog det geografiska avståndet och all pendling mellan Sverige och Finland som krävdes. Annars trivs jag superbra i Finland och skapar gärna en framtid där. Kanske blir jag en del av ”BST Finland” en vacker dag. 

OM BST Brandskyddsteamet

BST-gruppens moderbolag med huvudkontor och ledningens säte i Stockhom. Vi projekterar och installerar sprinklersystem samt utför service och underhåll av dessa system.

Projektering

DOKUMENTATION, RITNINGAR OCH UTREDNINGAR

BST projekterar sprinkleranläggningar för både egna installationer och för kunder. För bästa resultat ska sprinklerprojektören vara med i ett så tidigt skede av projekterings­processen som möjligt. Detta för att påverkan på andra installationer ska minskas och för att optimera sprinklersystemet både gällande prestanda och kostnad.

Installation

DRIFTSÄTTNING OCH MONTERING

I installationsskedet är det viktigt att montagepersonal och projektledning är engagerade och jobbar med kundens kvalitet i fokus. Vi på BST lever upp till detta så att du som kund kan känna dig trygg i valet av oss som installatör.

Rådgivning

GÄLLANDE NYA ELLER BEFINTLIGA INSTALLATIONER

BST hjälper till i tidiga skeden med rådgivning inför en nyinstallation eller en ombyggnad av sprinklersystem. Det är av avgörande betydelse att involvera sprinklerkompetens tidigt, då det ger en kostnadseffektiv lösning av sprinklersystemets uppbyggnad.

Eftermarknad

NYA ELLER UPPDATERADE RELATIONS- ORIENTERINGSRITNINGAR

För att knyta ihop säcken efter utfört entreprenad eller för åtgärdande av besiktningsanmärkningar från gjort revisionsbesök erbjuder vi utförandet av all dokumentation som kan krävas av både myndighet såväl som försäkringsbolag.

Orientering- och serviceritningar

25-årskontroller

Resultat från utfört Kapacitetsprov av vattenkällan

Ändringsrapporter vid kompletteringsärenden

Anläggarintyg

Drift- och skötselinstruktioner

Designskyltar

Service och Underhåll

PROVNINGAR, SERVICE OCH UPPGRADERING

Service och underhåll är helt avgörande för ett sprinklersystems funktion och är samtidigt ett krav från myndigheter och försäkringsbolag. Våra tekniker har lång erfarenhet av sprinklersystem och dess komponenter. Som ägare av ett sprinklersystem har du ansvar för att systemet underhålls på ett korrekt sätt och att systemet anpassas till nya förutsättningar. Detta kan exempelvis gälla vid  ombyggnad eller förändring i verksamheten. Kontakta gärna oss om du har ett sprinklersystem och är osäker på om det uppfyller de krav som finns.

Utbildning

FÖR ANLÄGGNINGSSKÖTARE, MONTÖRER OCH KUNDER

BST utbildar även fastighetsskötare i sprinklerteknik med fokus på underhåll av sprinkleranläggningar. Man skräddarsyr gärna utbildningar efter kunders behov.

Snabbfakta:

Peter Bühler

VD/Styrelseledamot

0760-01 01 51

Stockholm – Huvudkontor
Lerkrogsvägen 21, 126 79 Hägersten
Tel: 08-500 052 23