Nyheter

Belysningsprojekt i anrik byggnad

När kontorsbelysningen skulle projekteras i byggnaden från slutet av 1800-talet, med stuckaturer och målningar i taket, krävdes känsla och hänsyn såväl när det gällde designen och ljuset som infästningen av armaturerna. Elektroskandias belysningsavdelning Cardi fick uppdraget att ta fram förslag till Main Capital Partners nya kontor.

Efter att ha växt ur sitt tidigare kontor valde Main Capital Partners att flytta till Birger Jarlsgatan 12, i ett av Stockholms mest attraktiva kontorsområden, med utsikt över Nybroviken och Stureplan. Fastigheten uppfördes 1896-97 och lokalerna är något utöver det vanliga med högt i tak och inredningsdetaljer så som stuckaturer samt takmålningar.

– Main Capital Partners är ett holländskt private equity-bolag som investerar i sotfware-bolag och i Stockholm är vi 12 medarbetare, säger Sanna Eriksson, office manager på Main Capital Partners och den som ansvarade för flytten till de nya lokalerna.

Högt i tak

De nya lokalerna är på cirka 280 kvm och med mycket högre takhöjd än på förra kontoret så de gamla belysningsarmaturerna skulle därför inte passa. För att få hjälp med att ta fram förslag på ny belysning kontaktade man fastighetsvärden Olov Lindgren som tipsade om Skylt & Elmontage, som i sin tur tog in varumärket Cardi hos Elektroskandia, som en bra belysningsleverantör man ofta samarbetar med. Olov Lindgren anlitar ofta Skylt och Elmontage, som gör hyresgästanpassningar, installationer och även utför service i deras fastigheter

– Jag ringde upp Ruben Aslan, belysningssäljare på Cardi hos Elektroskandia, som jag känner sen tidigare. Han brukar hjälpa oss med armaturförslag och belysningsberäkningar i olika projekt. Tillsammans åkte Ruben och jag först till Main Capital Partners gamla kontor och tittade hur de hade haft det där, och vi träffade också deras ansvarige Sanna Eriksson. Nästa anhalt var att inspektera de nya lokalerna och här berättade även Sanna om deras idéer och önskemål kring belysningen, säger Ulf Branheim, Skylt och Elmontage AB.

Vackra takmålningar

I de nya lokalerna såg de även begränsningarna samt utmaningarna med projektet. I flera av rummen var det vackra takmålningar från början av 1900-talet och man fick givetvis inte borra eller göra någon åverkan och på taket. I det blivande konferensrummet fick man bara hänga upp belysning i en takkrok i mitten av rummet och i ett annat rum kunde man bara montera belysningen i en trälist längs rummets sidor.

– I konferensrummet, där man bara fick ha en armatur i takkroken mitt i rummet var vi tveksamma till om man skulle kunna belysa hela det stora rummet på ett bra sätt, säger Sanna Eriksson.

Brett belysningssortiment

När Ruben hade alla förutsättningar, planritning och även kompletterat med foton gick han vidare till sin kollega Morad Rasheed, Cardi ljusdesigner på Elektroskandia, som fick uppdraget att ta fram belysningsförslag och armaturval:

– Det var speciellt viktigt att ha bilder på lokalerna då det är väldigt speciell arkitektur, som det gällde att ta hänsyn till och ta fram en belysning som passar denna speciella plats och anpassa våra armaturer till den klassiska arkitekturen och miljön.

Morad tog fram förslag som presenterades på 3D-visualiseringar, så kunden enkelt kunde se hur slutresultatet skulle kunna bli.

– Vi har en stor fördel att vi har ett så stort sortiment och förutom vårt eget varumärke Cardi kan vi även erbjuda designarmaturer från Molto Luce och Panzeri, som Elektroskandia har agenturen på. Till Main Capital Partners har vi använt oss av armaturer från alla våra tre varumärken, säger Morad.

Speciallösningar

Då det var takmålningar och trätak med fina detaljer så ville man inte heller att armaturerna skulle skymma utan även uppljuset mot taken var viktigt för att accentuera allt det vackra.

– Som alltid var funktionen och arbetsplatsljuset viktigast, men vi ville också ha dekorativt accentljus och skapa kontraster mellan väggar, tak och golv. Vid arbetsplatserna ville vi också skapa balans i ljuset så att man där ska kunna möblera om utan att behöva ändra placeringen av armaturerna. Vi hade under projektets gång ett nära samarbete med Molto Luce, som anpassade armaturerna med dimensioner så de blev optimala för respektive rum, säger Morad Rasheed.

Konceptet för kontorsrummet med det vackra trätaket var att visa skönheten i taket med bra belysning kombinerat med funktionell belysning för arbetsplatserna. Här användes den linjära armaturen Log 50 kombinerat med Ring PDI, specialtillverkad med centrerat montage, båda av fabrikat Molto Luce.

– I konferensrummet blev lösningen att använda Arena från Panzeri. Det är en mycket dekorativ, rund pendelarmatur med tunn ljusprofil med LED-list på insidan och justerbara spotlights runt om. Denna armatur lyser upp de vackra takmålningarna samtidigt som spotlights ger en bra arbetsbelysning.

Infästningen en utmaning

I de övriga kontorsrummen användes Mova från Molto Luce, spotlights på skena, kompletterat med Cardi-armaturen Cylli i centrum.

– För mig var den största utmaningen infästningen av armaturerna. Men det fungerade bra tack vare ett gott samarbete med Cardi, som verkligen tog fram optimala armaturer efter förutsättningarna, säger Ulf Branheim.

– Trots att det var lite speciella förutsättningar och en del speciallösningar så levererade Cardi alla armaturer i tid och vi flyttade in i lokalerna i mars förra året. Vi är mycket nöjda det goda samarbetet med alla inblandade och med belysningen, som verkligen ger en fin karaktär till rummen i vårt nya kontor, avslutar Sanna Eriksson.

Se filmreportage från projektet här:

4 -24 Belysningsprojekt i anrik byggnad on Vimeo.