Nyheter

Briskeby av Andreas Engesvik uppdateras med fler versioner

När Briskeby lanserades under 2022 var det inte bara Vestres allra längsta soffa – den hade också ett nytt formspråk med en närmast svävande känsla och en lätthet som sällan ses hos större soffor. Nu presenteras nya versioner som gör Briskeby ännu mer tillgänglig och anpassningsbar.

Det säger sig självt att en soffa som är tre meter lång har vissa begränsningar. För även om Briskeby har en stark arkitektonisk närvaro i alla miljöer så får den helt enkelt inte plats överallt. Under våren 2023 presenteras därför en kortare version som gör att Briskeby får ett bredare användningsområde. Dessutom kommer soffan att kunna fås med armstöd för ökad tillgänglighet, samt i en bänkversion utan rygg som erbjuder sittplats på båda sidor av bänken.

– Briskeby-serien har fått ett fantastiskt mottagande, och därför är det en naturlig process att vidareutveckla soffan till en större familj. Olika konfigurationer stärker produkten vad gäller funktionell flexibilitet och allmän användning, säger formgivaren Andreas Engesvik.

Briskeby har ett minimalistiskt uttryck och konstruktionen skapar en känsla av att något hålls upp med hjälp av enbart stål och trä. Rätt materialval var en viktig utgångspunkt under design- och tillverkningsprocessen, där det träet bidrar till att ge Briskeby-möblerna ett delikat, mjukt och humant uttryck.

– Vi har använt materialen på ett naturligt, effektivt och traditionellt nordiskt sätt. Det är ett gammalt sätt att konstruera på som väcker associationer till bänkar av timmerstockar och hur många äldre timmerhus är byggda. Det ger väldigt enkla och vackra proportioner. Briskeby är också väldigt rationell i sin karaktär. Trä och järn är två av de äldsta materialen vi människor tillverkat saker av. Metallstativet har en nästan evig struktur, medan plankorna vid behov kan bytas ut efter många års användning och slitage. Det gör det enkelt att alltid kunna förnya produkten, fortsätter Andreas Engesvik.

Som standard levereras Briskeby i nordisk furu impregnerad med linolja. Den går även att få i oljad ek, oljad ask, Kebony Clear (Svanenmärkt keboniserad furu utifrån en norsk teknik) samt i målad Accoya – ett formstabilt träslag som passar väldigt bra att måla för att skapa ett unikt uttryck för specifika miljöer och projekt.

Det svenska stålet i stativet ger 30 procent lägre utsläpp av växthusgaser än världsgenomsnittet och har livstidsgaranti mot rost. I likhet med alla Vestres produkter kan metalldelarna pulverlackeras i cirka 200 RAL-färger.

Produktinformation:

Briskeby soffa/bänk

Design: Andreas Engesvik

Material: Nordisk furu impregnerad med linolja alt. målad Accoya, Kebony Clear, samt oljad ek eller ask (för inomhusbruk) underrede i stål.

Konfiguration: Med eller utan rygg/armstöd

Dimensioner: 3000x742x524 mm 2340x742x524 mm

Sitthöjd: 45 cm Pris: Från 12 500 SEK

Om Andreas Engesvik
Andreas Engesvik har en bachelor i konsthistoria och en master i design. År 2000 var Engesvik med och skapade designgruppen Norway Says, och sedan 2009 har han drivit en egen designbyrå. Han har vunnit en rad priser nationellt och internationellt.
Om Vestre
Vestre är en av Nordens ledande producenter av stadsmöbler och har i över 70 år skapat sociala, hållbara mötesplatser för miljontals människor. Hållbarhet, närproducerade material och minsta möjliga miljöbelastning är centralt i möbelproduktionen. Vestre är ett norskt familjeföretag som nu leds av den tredje generationen Vestre.
Produkterna tillverkas i Norge och Sverige, och levereras i nästan 200 olika färger med livstidsgaranti mot rost. Fabriken i Torsby i Värmland är designad av arkitektkontoret Snøhetta, som står bakom internationella prestigeprojekt som biblioteket i Alexandria, 9/11 Memorial Center i New York, San Fransisco Museum of Modern Art och Operahuset i Oslo.
De ritade även Fredsbänken som Vestre och Hydro skapade under 2019 på uppdrag av Nobel Peace Center. Vestre har utnämnts till ”Årets merkevarebygger” av Norsk Industri och omtalas som ”Best for outdoor furniture” av det prestigetyngda design- och livsstilsmagasinet Monocle.
2019 tilldelades bolaget ”Entrepreneur of the Year” på norska Ernst & Young- galan. Januari 2020 tilldelades Vestre sitt 16:e Doga-märke för god design. Bland annat har de utnämnts som vinnare för sitt samarbete med Front kring skapandet av Folk samt Munchserien skapad av Andreas Engesvik och Jonas Stokke för Munchmuseet i Oslo.
I februari 2020 tilldelades Vestre ”Best Stand” på Stockholm Furniture & Light Fair i Stockholm för sin hållbara monter, utvecklad tillsammans med Note Design Studio. I juni 2022 öppnade Vestre den nya fabriken The Plus Colour and Wood Factory i Magnor i Norge.
Fabriken, som är ritad av ledande arkitektkontoret Bjarke Ingels Group, är den mest miljövänliga möbelfabriken i världen och är även Norges största investering inom möbelindustrin på årtionden.