Nyheter

Tilltryck av böckerna om Gert Wingårdhs livsverk

Böckerna i serien Wingårdhs villor säljer så bra att två av böckerna som var slutsålda – de om villorna Kristna och Äggdal – nu finns i ny upplaga.

– Jag är verkligen glad om jag med hjälp av de här böckerna lyckas lära svenskarna lite mer om husbyggande. Om hur en arkitekt tänker, hur beställaren och formgivaren kommer överens och hur man ska agera för att lyckas hålla budgeten, säger Gert Wingårdh.

Han är Sveriges mest kända arkitekt och får 1,5 miljoner svenskar att bänka sig framför tv-apparaterna vecka efter vecka. Han har ritat ambassader, vetenskapscentrum och skyskrapor. Han driver ett arkitektkontor med 180 anställda i Göteborg, Malmö och Stockholm och har tilldelats Sveriges finaste arkitekturpris sex (!) gånger. Och har beskyllts för att ha ritat Sveriges fulaste byggnad. Säga vad man vill – men Gert Wingårdh befinner sig i händelsernas centrum.

Bokserien Wingårdhs villor är ett av hans många hjärteprojekt. Den handlar om allt som kan hända när man bygger ett hus: vad blir rätt, vad kan gå fel, hur lyckas beställaren och formgivaren samsas? Vad betyder platsen? Hur påverkar budgeten och plånbokens storlek?

Jag hoppas att böckerna är roliga, underhållande och lärorika. Jag uppfattar att hela processen kring byggande är lite hemlig och fylld av missförstånd. Om jag är lite av en folkbildare så är jag nöjd, säger Gert.

När Gert började laga mat på 1970-talet inspirerades han av de första lätta kokböckerna som hade stora bilder och tydliga steg för steg-instruktioner.

Det var så jag sålde in den här idén. Böckerna skulle visa hur riktiga arkitekturritningar ser ut och inte vara så tillrättalagda som många andra böcker om byggande och inredning. Bilderna följer husen rum för rum – från entrén in i köket, vardagsrummet och till sovrummen. Den modellen följder alla de fyra böckerna.

De två böckerna som nu tryckts till är Villa Kristina och Villa Äggdal.

Villa Kristina var ett intressant uppdrag. Huset ligger på en liten tomt på Näset i Göteborg. Boken handlar om att det inte bara är lycka att  bli med tomt. Ångest och eufori avlöser varandra. Hur skapar man sin  egen värld när grannbyggnaderna ligger tätt intill? På resan lärde vi oss  också lite om atriumhusets historia samt om hur man anpassar huset till  naturen samt lyckas fortsätta vara vänner trots att kalkylen spricker, berättar Gert.

I Villa Äggdal får vi följa processen när två arkitekter – Gert och Karin – ritar ett hem åt sig själva och samtidigt måste försvara sig mot oroliga grannar. De spontanköper föreningshuset Äggdal, beläget mitt på en strandäng i naturreservatet Tofta utanför Göteborg, en känslig plats med anor och skyddad kulturmiljö. Oron kring vad som ska ske med platsen är stor – lokalpressen, grannar och politiker höjer förstås på ögonbrynen.

– Exakt hur det skulle gå till att realisera våra husdrömmar just på den  platsen visste vi inte ens själva. Vi var ju tvungna att hänsyn till  strandskyddet, kulturmiljön, djur, människor och de egna visionerna, med min oberäknelighet och Karins starka vilja, berättar Gert.

De hade egentligen velat rita och bygga ett hus som var modernt och asketiskt.

Så plötsligt stod vi där och hade köpt ett torp mitt i en skyddad kulturmiljö. Att det i slutändan blev en röd stuga, det vanligaste av vanliga, förvånar nog oss båda. Men det visade sig att det fanns något utmanande i att locka skönhet hur det enkla, att rita och bygga det självklara och tänja på gränserna inom den kontexten. Enkelheten blev det oväntade, säger Gert Wingårdh.

Den övriga böckerna två i serien – som också finns att köpa – är Villa Hansson och Villa Sand.