Nyheter

Uteblivna leveranser och färre servicejobb för installatörsföretagen

Nu bildar Installatörsföretagen en krisgrupp för att hjälpa företagare med problem, skriver Byggnadsarbetaren.

Plåtslagare, ventilationstekniker, rörmokare och elektriker är några av de yrkesgrupper som ofta jobbar i mindre företag. Företagen i dessa branscher har ofta har rollen som underentreprenör. det innebär att de är mer sårbara och kan drabbas hårdare när beställare drar ner på takten och leveranser och uppdrag uteblir.

Johan Lindström, vd och förbundsdirektör på Plåt- & Ventföretagen säger till Byggnadsarbetaren:

Läs också

– Vi skickar ut nyhetsbrev och informerar på vår hemsida. Vi försöker samla ihop all tillgänglig information, som är verifierad och kommer från myndigheterna, men även från försäkringsbolag om vad som gäller. Just nu kan det röra sig om leveransproblem, sjuka medarbetare, och sådana som sitter i karantän. Det kan medföra kostnader och arbetsbristuppsägningar.

Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen:

– Vi gick väldigt tidigt ut med medlemsbrev med information till våra medlemsföretag. Vi har hela tiden vår hemsida uppdaterad som stöd och vi har bildat en krisgrupp som varje dag tar hand om de senaste frågorna. Redan nu kan man se minskade volymer, särskilt när det gäller servicejobb. De som åker runt med servicebilar gör inte bara jobb åt privatpersoner, utan även åt hotell, kontor och industrier. När alla dessa gör avbokningar, så blir det mycket mindre volym när det gäller jobb. Det kan slå väldigt hårt mot branschen. Problemet med vår bransch är ju att vi ofta är underentreprenörer. Vi styr inte byggherrens agerande.

Redan nu ser branscherna leveransproblem. I först hand är det strömbrytare, brandlarm och annat installationsmaterial som tillverkas i Italien och Kina.

Bild av xresch från Pixabay