Nyheter

Fackliga skyddsombud värvar medlemmar på företag

– Hur ska arbetsgivare veta om personen som kommer ut har på sig medlemsvärvar- eller skyddsombudshatten, undrar arbetsmiljöexpert Amelie Berg i en kommentar till svensktnäringsliv.se.

Besök av skyddsombud

Det var för ett år sedan som hisstillverkaren Åhmans i Åhus fick besök av två regionala skyddsombud från GS-facket. Ombuden tittade på lokalerna och arbetsmiljön men försökte även värva medlemmmar till facket.

Henning Beyer från Åhmans i Åhus:

– De tragglade med våra anställda som har valt att inte vara med i facket och försökte värva dem. Det skapade irritation hos de anställda, men också hos oss i företagsledningen. Jag har inga synpunkter på att de sköter sitt jobb, däremot har jag synpunkter på att de kör facklig värvning när de är ute i annat uppdrag.

Skyddsombuden gjorde inget fel

GS-fackets arbetsmiljöansvarig Patrik Karlsson anser att det skyddsombud som var hos Åhmans inte gjorde något fel:

”Här har gjorts ett RSO-besök som bekostats av RSO-medel, när skyddsronden var avklarad påbörjades en uppsökeriverksamhet som bekostats av GS”, skriver han i en kommentar till svensktnäringsliv.se.

Facket stängde ner bygge

Patrik Pettersson, vd på plåtslageri- och fasadentreprenadföretaget NP-gruppen, har även han haft problem. I hans fall gick de till och med utöver sina befogenheter. Ett av hans byggen stängdes ner i fyra dagar efter ett besök av ett regionalt skyddsombud.

– I november skedde en raid om byggnadsställningar och i samband med det kom två regionala skyddsombud från facket Byggnads ut och tittade på ett bygge. De hade många förslag och ville att det skulle se ut på ett visst sätt, bland annat att underslaget på ställningen var för litet, berättar han för svensktnäringsliv.se.

– Jag bad mina ställningsbyggare prata med dem och frågade även var i arbetsmiljöföreskrifterna det här stod. Men det kunde de inte säga, helt enkelt för att det inte stod i arbetsmiljöföreskrifterna, fortsätter Patrik Pettersson.

Det visade sig att ändringsförslaget stod i ett utbildningsmaterial som Byggnads har tagit fram tillsammans med Ställningsentreprenörerna. En rekommendation – inte en lag, m.a.o.

Nu ändrade Patrik Pettersson och ställningsbyggaren ställningen efter rekommendationerna och bygget öppnades igen.

Problem med fackliga ombudsmän som medlemsvärvar

– Att fackliga regionala skyddsombud som besöker arbetsplatser ägnar sig åt medlemsvärvning är ett problem för företagen, menar Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv.

En lösning på problemet är ett förslag från Svenskt Näringslivdär man inför oberoende rådgivare och att fler, både fackligt anslutna och sådana som inte är fackliga medlemmar, ska kunna bli lokala skyddsombud.