Nyheter

Byggstart för Europas mest moderna seminstation

Svenska Köttföretagen tillsammans med sina samarbetspartners satt i slutet av april spaden i marken och påbörjat bygget av en av Europas mest moderna seminstation för grisgenetik i Hållsta, Eskilstuna.

Genom ett noggrant arbete med att utforska olika bygglösningar runt om i Europa har man nu utformat en anläggning som är skräddarsydd för hög djurvälfärd, förbättrad arbetsmiljö för personalen och högsta möjliga biosäkerhet.

– Med den nya seminstationen i Hållsta satsar både slakten och produktionen på den svenska grisproduktionens framtid. Denna investering är en milstolpe för oss och visar vårt engagemang för den svenska grisköttindustrins fortsatta tillväxt, säger Viktor Tornberg, Ordförande i Svenska Köttföretagen och CEO i KLS.

Utmaningar som en tidigare överhettad byggmarknad med höga byggpriser har hanterats, och i november togs det formella byggbeslutet. Nu sätter bygget igång i full fart.

– Det är glädjande att vår styrelse ger oss denna möjlighet och visar sitt stöd för vår branschs framtid. Det signalerar vår tro på den svenska grisproduktionens potential och bekräftar vårt åtagande att hålla världsklass inom vår bransch, säger VD Hans Agné.

Hållsta har en lång historia av seminverksamhet inom grisproduktion sedan 1973. Den nya seminstationen kommer att bli en betydande uppgradering med modern teknik och förbättrad arbetsmiljö för personalen.

– På vår nya hypermoderna seminstation ser vi fram emot att inte bara erbjuda fördelar för vår personal utan även för våra kunder genom att kunna producera fler doser från de bästa galtarna, säger Pär Holm, seminchef.

Bygget drar nu igång med planen att vara klart för bruk någon gång under 2026.