Nyheter

Bonava startar produktion av Forest Gate i Vilnius

Bonava startar produktionen av ett nytt projekt om 101 bostäder i Vilnius, Litauen. Produktionen har även startats i den andra och avslutande etappen om 81 bostäder i grannskapet Pikaliiva Kaarmaja i Tallinn, Estland och i projektet Blūmendāles Majas i Riga, Lettland, om 58 bostäder.

I Litauens huvudstad Vilnius startas produktionen av det nya grannskapet Forest Gate. Det aktuella projektet är beläget i det större bostadsområdet Fabijoniškės, knappt 7 kilometer utanför Vilnius.

 – Vi har mött ett stort intresse för detta vårt andra projekt i Litauen strax utanför Vilnius och det är därför glädjande att vi nu sätter spaden i marken. Vi bygger energieffektiva, hållbara och moderna bostäder med närhet till naturen, skolor, service och idrottsföreningar, säger Remigijus Pleteras, landschef, Bonava Litauen.

Samtidigt har Bonava nyligen genomfört två ytterligare produktionsstarter i Baltikum. I Estlands huvudstad Tallinn har produktionen startats av den andra och avslutande etappen, 81 bostäder, i grannskapet Pikaliiva Kaarmajas.

– Vi genomför nu en större produktionsstart strax utanför centrala Tallinn, i vilken vi tillvaratar erfarenheterna från produktionen av projektets första fas och skapar ett kvarter med energieffektiva bostäder i ett lummigt område strax utanför Tallinn, säger Taavi Soorm, landschef, Bonava Estland.

I slutet av januari färdigställdes Pikaliiva Kaarmajas första etapp om 79 lägenheter och när hela grannskapet slutförts kommer det att bestå av 160 bostäder i fyra stycken fyravåningshus strax utanför Tallinns centrum med närhet till sjön Harku.

I Lettlands huvudstad Riga har 58 bostäder i projektet Blūmendāles majas nyligen produktionsstartats. Byggstarten inbegriper den andra fasen av projektet och det framtida femvåningshuset kommer att innefatta 58 miljövänliga och funktionella bostäder.

Gemensamt för de tre projekten är att solpaneler ska installeras på taken och att de tillhörande parkeringsplatserna kommer att ha förberedd infrastruktur som gör det enkelt för de boende att installera laddstationer för elbilar. Vidare kommer det även att skapas en cykelverkstad för de boende att nyttja.

I de tre baltiska huvudstäderna bor det totalt cirka 2,5 miljoner invånare och i de tre länderna uppför Bonava såväl bostäder till konsumenter, som hyresrätter för egen förvaltning (Build to Manage). Bonavas verksamhet i Tallinn, Riga och Vilnius ingår i segmentet Bonava Baltikum vilket 2023 omsatte 770 MSEK.

Forest Gate i Vilnius förväntas färdigställas under det tredje kvartalet 2025, Pikaliiva Kaarmaja i Tallinn, Estland, förväntas färdigställs under det fjärde kvartalet 2024 och Blūmendāles Majas i Riga förväntas färdigställas under det första halvåret 2025.