Nyheter

Unika material lyfter stort byggprojekt i Stockholm

Skanska Fastigheters lillasyster till skyskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad visades idag för media. Det sju våningar höga huset på 7 450 kvadratmeter är byggt med speciella material för att få ned klimatavtrycket.

Deltog gjorde ansvarig arkitektbyrå Varg Arkitekter, Sofie Hjort, projektchef Skanska Fastigheter samt den omtalade designbyrån Contem som står bakom inredningskoncept och möbler till den 250 kvadratmeter stora, offentliga ytan i gatuplanet. Här valde designbyrån alm som inredningsmaterial.

– Almsjukan utrotar just nu hela det svenska beståendet och det går fort, bara i år tar man ner 600 almar i Stockholm. Almen är ett av våra vackraste träslag och funkar utmärkt till inredning och möbler, något vi vill påvisa med det här projektet, berättar Cristian Lind, Contem.

Skanska Fastigheters mål är att sänka CO2-utsläppen med 10 procent per år i sina byggprojekt. Här har man kommit ner till över 11 procent i reducering av klimatavtrycket. Projektet har utvecklat en egen process där man har kunnat mäta CO2-reducering per investerad krona. Åtgärderna innefattar klimatreducerad betong, återanvändning av markmassor från andra projekt, reducering av transporter samt även ett gediget jobb med att prova och utmana användandet av olika material i byggprocessen,

som exempelvis pappreglar i innerväggar och undertaksplattor från återvunnen isolering.

Skanska Fastigheter har även, i samarbete med leverantören, samlat ihop all överbliven isolering och spill från undertaksplattor och skickat tillbaka överflödet direkt till fabriken utan mellanhänder.

Huset och den övriga inredningen är ritat av Varg Arkitekter och byggnaden är pre-certifierad med LEED Platinum. Fasaderna är av prefabricerade betongelement där man jobbat mycket med pigmenteringen samt att inordna elementens övergångar i gestaltningen. Högst upp finns en magnifik takterrass med utsikt över det gamla kajområdet.

Byggnaden ligger längs Hammarby Allé, i nära anslutning till Sthlm 01, och har en total yta om 7 450 kvadratmeter fördelat över sju våningsplan. Kontorslokaler finns i olika storlekar från 475 kvadratmeter till hela våningsplan. Inflyttning sker i början av nästa år.

Fakta:

Adress: Hammarby Allé 14

Antal våningar: 7

Total yta: 7 450 kvm i första etappen.

Lokalstorlekar: Från 475 kvm och uppåt (475–7 450 kvm).

Arbetsplatser: Upp till 100 per plan.

Inflyttning: Våren 2024

Arkitekter: Varg Arkitekter

Miljöcertifiering: Prekvalificerad LEED Platinum