Nyheter

Bygglov klart för nya förskolan Kungsgården på Grubbe

Förskolan Kungsgården kommer att få nya lokaler genom en ny byggnad på samma tomt och en ny större skolgård. Både rivningslov för nuvarande byggnader och bygglov för den nya skolan har beviljats.

Den nya förskolan kommer ge plats åt 136 barn i 8 avdelningar och väntas stå klar vintern 2025.

– Umeå växer och Grubbe växer så det finns behov av fler förskoleavdelningar. Det blir en fin ny förskola och det är positivt att den byggs med en stomme av trä. Det gör att byggnadshöjden blir något högre men det kändes som en enkel avvikelse att ta. Att bygga med trä istället för en stomme av stål och betong ger en betydligt mindre klimatpåverkan, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Den nya byggnaden får en byggnashöjd på 7,78 meter medan detaljplanen har en gräns på 7,2 meter. En skuggstudie har visat att inga grannar påverkas av höjdskillnaden.

Den nuvarande förskolan bedöms inte vara i tillräckligt bra skick för att bygga ut och de tillfälliga paviljonger som tillhör förskolan har uppnått sin livslängd. Den nya förskolan kommer att rymma ytterligare en avdelning vilket gör att sju avdelningar blir åtta.

Utemiljön är först ut att göras i ordning. På så sätt kan den nya delen av skolgården användas när den nya förskolan byggs på tomten. Byggstart för den nya förskolan är planerad hösten 2023 och den beräknas vara klar vintern 2025.

På,bilden: Förskolan Kungsgården ska rivas och en ny förskola ska byggas

Illustration: Arkinova Arkitekter