Nyheter

Nytt villaområde i Skogsvallen, Linköping

I Linköpings område Skogsvallen startade hösten 2023 ett byggprojekt som hösten 2024 kommer att resultera i 14 nyproducerade villor. 

– Vi är igång med produktionen. Har fyra hus klara och börjar snart med fem och sex, säger vd Andreas Aldén på total- och byggentreprenören BC Linköping.

Området och tidigare idrottsanläggningen Skogsvallen ligger i stadsdelen Hjulsbro i sydöstra Linköping. 

Ett nytt bostadsområde där det planeras och byggs för drygt 400 nyproducerade bostäder.

Det är här som total- och byggentreprenören BC Linköping hösten 2023 tog första spadtaget på nyproduktionen av sammanlagt 14 villor. Fördelade på åtta fristående och tre parhus.

– Det är en gammal fotbollsplan som exploateras.

Det säger BC Linköpings vd Andreas Aldén, tillsammans med två andra ägare, tillika delägare i projektets byggherre, Husvallen i Linköping AB.

Villorna och enfamiljshusen i Skogsvallen uppförs med en vanlig träregelstomme. Lägg till träbjälklag och trätakstolar. Isoleringen är tidningspappersbaserad cellulosaisolering med hög densitet, det vill säga täthet.

Exteriört kläds de nya villorna med träpanel i mörka och ljusgrå nyanser. Takläggning sker med bandtäckt plåt. 

– Det här är tvåplanshus med möjlighet att inreda en vind som gör att du får ungefär 25 kvadratmeter till i bostadsyta. Parhusen ser precis likadana ut. Istället för att ha en yttervägg sätter du ihop två hus, tillägger Andreas Aldén.

Till de med miljömärkningen Svanen uppförda husen hör en mindre tomt på cirka 300-400 kvadratmeter.

– På den kommer det också att finnas ett förråd som hör ihop med en carport. På baksidan blir det en uteplats där det kommer att ingå ett altandäck.

Upplåtelseformen för de 14 villorna är äganderätt.

– Utmaningen i projektet har varit att jobba hårt för att få dem prisvärda. Med tanke på den bostadsmarknad som är nu, avslutar Andreas Aldén, BC Linköping.

(Bildtext)

FAKTA:

Tidplan: oktober 2023–december 2024

Byggherre: Husvallen i Linköping AB

Totalentreprenör: BC Linköping AB 

Arkitekt: Ascape Arkitektur

Kostnad: 40 Mkr