Nyheter

Kvarteret Hämplingen i Katrineholm: 200 nya hyresrätter med hållbarhetsfokus

Katrineholm växer och därmed också behovet att bostäder. Under de närmaste tio åren väntas kommunen växa med 14 procent, vilket innebär nästan 40 000 invånare. I kvarteret Hämplingen i centrala Katrineholm bygger Hökerum Bygg över 200 hyresrätter med generellt högre standard än vanliga hyresrätter och med ett hållbarhetsfokus.

Kvarteret Hämplingen består av fyra huskroppar varav tre kommer att vara relativt höga med tio, nio och åtta våningar, medan den fjärde är något lägre med tre våningar. Hus 4 innehåller även LSS-boende. Lägenheterna blir en mix av ettor, tvåor och treor med övervikt på treor i storlek 28-75 kvadratmeter och med olika planlösningar.

Lägenheterna håller något högre standard än normalt och inreds med parkett i alla rum, helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare samt svensktillverkade kök- och badrumsinredning som standard. Diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare är inte standardutrustning utan väljs som tillval. Många av lägenheterna har rejält tilltagna balkonger.

– Vi bygger hyresrätter med särskilt fokus på hållbarhet och projektet certifierar vi med Miljöbyggnad silver, vilket medför särskild miljöhänsyn såväl i byggskedet som i brukarskedet, säger David Käll, projektledare på Hökerum Bygg.

Projektet började byggas under andra kvartalet 2021 och Hus 1, 2 och 3 är färdigställda med inflyttning i april, juni och september 2024. Hus 4 började man bygga först och var inflyttningsklart redan i början av 2023.

– Vi sätter solceller på taken och installerar en bergvärmepump samt FTX-ventilation för att få ner energibehovet. Vi ser också över produktionen för att den ska generera så lite CO2-utsläpp som möjligt, konstaterar David Käll.

Konstruktionen består av betongstomme levererad av Bohusbetong, full prefabväggar i betong och målad fasad samt papptak.

Vissa parkeringsplatser till projektet kommer att vara försedda med laddstolpar för el- och hybridbilar och man tar också höjd för att kunna utöka antalet laddplatser när behovet kommer. 

Bolaget JS Service och Utveckling AB, som ägs av Familjen Ståhl Invest kommer att förvalta projektet. 

Foto: Hökerum Bygg

FAKTA

Tidplan: september 2021-september 2024 

Byggherre: Hökerum Bygg AB 

Totalentreprenör: Hökerum Bygg AB 

Arkitekt: Voten Cream

Kostnad: 250-300 Mkr