Nyheter

HSB brf Ramselyckan inflyttat och klart

I Öjersjö utanför Göteborg har HSB Göteborg byggt 81 nya bostäder med arkitektur som både passar in och sticker ut, hållbara lösningar som både är innovativa och traditionella, och en boendemiljö som både ger avskildhet och sammanhang. Nu har köparna flyttat in i de faluröda trähusen i Gökegård.

HSB är en av flera aktörer som byggt i området Gökegård, som växt fram mellan Kåsjön och Nya Öjersjövägen i Partille. När det är klart ska här finnas drygt 500 nya bostäder samt ett nytt centrum med olika typer av service.

HSB Brf Ramselyckan består av 81 lägenheter fördelade på åtta småskaliga hus om fyra våningar, byggda enligt miljömärkningen svanens krav på flerbostadshus.

– Öjersjö, som ligger mellan Landvetter och Partille, passade mig perfekt med sin närhet till naturen. Husen är jättefina och jag gillar verkligen områdets utformning. Här känns det mer som att bo i radhus än lägenhet, med stor uteplats och generösa utrymmen. HSB har varit ett stort stöd under inflyttningen och hjälpt mig med mina frågor vilket varit toppen, säger Linda Karlsson, en av köparna i brf Ramselyckan.

Intresset för HSB Göteborgs nyproducerade lägenheter i Gökegård har varit stort. Läget, att det är högt i tak, de stora balkongerna, de många inredningsvalen och smarta planlösningar som håller över tid är några av de saker köparna uppskattat enligt HSB Göteborgs säljare.

– En av de främsta kvaliteterna är hur husen är placerade som i en solfjäder. Eftersom de inte ligger rakt mot varandra blir det mindre insyn och mer privat och på samma gång luftigt. Det som köparna också gillat är att alla lägenheter oavsett storlek har balkong på en egen gavel, som är minst 20 kvadratmeter, säger Sofie Esmyr, säljare på HSB Göteborg.

Svensk byggtradition har inspirerat

Att skapa gemenskap är viktigt för HSB Göteborg och något man jobbat med i projektet. Gemensamhetslokalen med övernattningslägenheten är en sådan sak, odlingslotter, gemensam grillplats och tre lekplatser mellan husen är några andra. Husen är ritade av Okidoki Arkitekter och byggda av Veidekke. Arkitekterna har tagit inspiration av svensk byggtradition, vilket inte minst märks i val av träfasad och färgerna falurött och ockragult.

– Det som är speciellt med brf Ramselyckan är att det är bostadsrätter i småskaliga hus i stället för flerfamiljshus i större kvarter. För de boende blir det lite som att bo i radhus men tillsammans med andra. Inspirationen kommer från traditionella svenska röda stugor och ladugårdar – klassiskt men med en modern tvist, säger Kristian Isberg, affärsområdeschef bygg, fastighet och förvaltning på HSB Göteborg.

Innovationer från HSB Living Lab

I brf Ramselyckan finns också flera innovationer från HSB Living Lab; framtidens flexibla styrelserum och miljörum 2.0. För att maxutnyttja gemensamhetslokalen utformas den så att den kan fungera som festlokal, bio, arbetsyta, gym eller mötesrum.

Brf Ramselyckans miljörum är också påtagligt mycket mer tilltalande än i vanliga fall. Forskning och undersökningar från HSB Living Lab visar nämligen att en trevlig inomhusmiljö i miljörummet ökar de boendes benägenhet att sopsortera och hålla ordning.

Ytterligare en HSB-innovation, HSB Dela, har också fått rum i brf Ramselyckan, En satsning som ska göra det enklare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden eftersom de som köpt en bostad inom ramen för satsningen delar inköpskostnaden med HSB.