Nyheter

Lönen som krävs för att köpa bostad i storstadsregionerna

Lägre priser, men högre boendekostnader påverkar möjligheterna för alla hushåll som är beroende av lånefinansiering för att köpa bostad. Med data från Svensk Mäklarstatistik och boendekalkyltjänsten Foreteller har Mäklarsamfundet räknat på vilken lön som krävs för att köpa bostadsrätt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Trots att priserna är lägre idag än för två år sedan visar våra beräkningar att det generellt inte kompenserar för högre boende- och levnadsomkostnader. För att köpa en genomsnittlig etta i Stockholm eller Göteborg krävs idag en lön som uppskattningsvis bara runt tre av tio löntagare har, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Det finns två formella trösklar för att kunna efterfråga en bostad på den ägda marknaden. Det ena är kapitalet som krävs för att finansiera minst 85 procent av bostadens pris enligt bolånetaket. Det andra är månadsinkomsten som krävs för att klara bankens kreditprövning. Med lägre priser påverkas främst storleken på kontantinsatsen som krävs. Högre räntor än på länge och stigande levnadsomkostnader i spåren av inflationen påverkar hushållens möjligheter att efterfråga en bostad som passar livssituationen.

Exempel 1. Lön som krävs för att köpa en etta i centrala Stockholm för ett singelhushåll:

För att köpa en etta i centrala Stockholm med 85 procents belåning krävs en kontantinsats på cirka 495 000 kronor och minst 44 000 kronor i månadslön.

Medelmånadskostnaden för boendet blir 17 103 kronor och kvar att leva på-kalkylen ger totalt 4 730 kronor kvar att leva på varje månad.

Exempel 2. Lön som krävs för ett sambohushåll för att köpa en trea i Göteborgs kommun:

För att ett par med en bil och två barn i förskoleålder ska kunna köpa en trea i Stor-Göteborg med 85 procents belåning krävs en kontantinsats på 486 000 kronor och en hushållsinkomst på minst 68 000 kronor i månaden innan skatt.

Medelmånadskostnaden för boendet blir 17 412 kronor i månaden och kvar att leva på-kalkylen ger totalt 5 648 kronor kvar att leva på varje månad.

– Beräkningarna gör det också tydligt att höga boendekostnader tränger bort marginalerna. Den barnfamilj som bara har drygt 5 000 kr kvar att leva på efter det allra nödvändigaste är betalat efter en flytt till ett nytt boende kommer sannolikt avstå flytten. Det är en viktig anledning till de många inställda flyttlassen nu, avslutar Oskar Öholm.