Nyheter

Landskapsarkitekturen i Mjøsparken vann DOGA-priset

Mjøsparken i Brumunddal, söder om Lillehammer, har vunnit Innovationspriset för inkluderande design i kategorin landskapsarkitektur. Därmed är den också finalist till huvudpriset, som delas ut av DOGA, den 24 januari.

Mjøsparken är byggd på ett tidigare otillgängligt område mellan E6 och Mjøsa, som historiskt användes för avverkning. Tack vare Ringsaker kommuns höga ambitioner att skapa en inkluderande mötesplats baserad på principerna om tillgänglighet, låg tröskel och mångfald invigdes den offentliga parken vid Mjøsa officiellt i juni 2023.

Innovationspriset för inkluderande design är DOGAs design- och arkitekturpris för mångfald, jämlikhet och universell design. Priset lyfter fram några av Norges mest inkluderande innovationsprojekt som använder design och arkitektur för att skapa ett mer jämställt samhälle.

I underkategorin landskapsarkitektur rankade juryn Mjøsparken i topp.

– Det här är ett fantastiskt erkännande av den gedigna kompetens vi har inom landskapsarkitektur och ljusdesign på Norconsult och inte minst i Inlandsregionen. Priset är en bekräftelse på vad vi kan åstadkomma när en ambitiös kund som Ringsaker kommun möter Norconsults professionella kreativitet och tvärvetenskapliga kompetens. Vi är helt enkelt otroligt stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans, säger Vegard Jacobsen, vice vd regioner på Norconsult.

Nära samarbete och ömsesidigt förtroende

I samband med etableringen av Mjøsparken gav kommunen Norconsult ansvar för vidareutveckling av koncept, all planering och uppföljning i parkens byggskede från 2016 till 2023. Viktiga framgångskriterier har varit det nära samarbetet och det ömsesidiga förtroendet mellan Ringsaker kommun och konsulterna. Norconsult har ansvarat för landskapsarkitektur, ljusdesign och miljö förutom en rad tekniska ämnen i parken. 

– Mjøsparken är ett av våra viktigaste drag i arbetet med att göra Ringsaker ännu mer attraktiv som plats att bo på, som plats att göra affärer på och som ett viktigt turistmål i inlandet. Vi ser redan att både nationella och utländska turister hittar till Mjøsparken, särskilt under sommarmånaderna. I samarbete med bland annat Norconsult har vi byggt en park för framtiden och vi är glada över det goda samarbetet som bidragit till ett så lyckat resultat, säger Jørn Strand, kommundirektör i Ringsaker kommun.

Olika inkluderingszoner

Tillsammans med Ringsaker kommun har Norconsult skapat en park som inbjuder till upplevelser för människor i alla åldrar och livsstadier. Mjøsparken är indelad i aktiva zoner för sport och lek, och tystare zoner för rekreation och sinnesupplevelser.

Genom att använda färganvändning, ljusdesign i form av både grund- och effektbelysning, utemöbler, konst samt informativ och historisk platsinformation har olika utrymmen skapats för varierande upplevelser i parken.

Vegetation används som rumsbildande element, och ger olika upplevelser och stämningar. Landskapsarkitekterna har gjort medvetna val när det kommer till utformning, olika täcken och riktlinjer i parken, vilket bidrar till mer inkluderande och bra användarupplevelser för en mängd människor.

Ur juryns resonemang: 

”Mjøsparken tilldelas Innovationspriset för inkluderande design i kategorin landskapsarkitektur. Juryn kallar detta ett spännande projekt och ett bra och värdefullt stycke platsutveckling för framtidens Brumunddal som ger stort värde till många olika människor och behov.”

”Ringsaker kommun har skapat en aktivitetspark på ett föredömligt sätt som alla enkelt kan använda. Mjøsparken lägger grunden för friluftsliv och social rekreation som omfattar ett imponerande brett utbud av tjänster för många olika användare. Både grundskoleelever och personer med funktionsnedsättning har kommit med synpunkter. Dessa användarprocesser har gett enastående resultat”

Läs mer om Mjøsparken:

Mjøsparken – Norconsult och https://doga.no/mjosparken

Foto: Ringsaker kommune