Nyheter

ABRI investerar i stor solcellspark på industritaket i Ronneby

Kommunala bolaget ABRI investerar 5,5 miljoner kronor på solenergi då företaget just nu installerar över 700 solpaneler på kvarteret Telefonens tak i centrala Ronneby.

Den 2100 kvadratmeter stora solcellsparken kommer att producera 450 000 kWh per år och har fyra parallella växelriktare som omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström som kan användas i fastigheten eller skickas ut på elnätet.

– När anläggningen är i full drift räknar vi med att cirka 40% av bolagets totala energibehov ska komma från solenergi, säger Dennis Robérteus vd i ABRI.

ABRI använder totalt cirka 1 miljon kWh per år varav 160 000 kWh per år i kvarteret Telefonen. Bolaget arbetar sedan länge långsiktigt med hållbart miljötänkande och ett av målen för 2023 var att påbörja arbetet med att investera i solenergi. Solifokus från Jönköping genomför installationerna och solcellsparken på taket i Ronneby är en av företagets större installationer.

– Det är ett jätteroligt samarbete med fina förutsättningar att bygga upp en kanonanläggning, säger Clara Skogh på Solifokus.

Anläggningen beräknas kunna tas i drift till årsskiftet.

På bilden: Clara, Milosz, Emil, Patrik och Dennis