Nyheter

Heimstadens första smarta hem-projekt

I en av fastigheterna i Arlöv (Fasanen) har Heimstaden nått en milstolpe. Där har man dragit igång vårt första smarta hem-projekt någonsin. Ett pilotprojekt som ska utforska det uppkopplade hemmet och hur tekniken kan förbättra både förvaltning och boendeupplevelse.

275 bostäder ingår i pilotprojektet där Heimstaden, tillsammans med en rad olika leverantörer, möjliggjort en smidigare och tryggare boendeupplevelse tack vare digitalisering av fastighetsnäratjänster.

– Vi vill hela tiden utveckla vårt erbjudande och förbättra och förenkla boendeupplevelsen för våra hyresgäster. I Arlöv testar vi något som ingen annan hyresaktör testat tidigare, åtminstone inte helhetsmässigt och det är rätt häftigt, säger Pär Wallin, Head of IT, Heimstaden Sverige. 

Heimstaden har skräddarsytt en mobilapplikation så att hyresgäster smidigt kan interagera med fastigheten. Uppkopplade last mile-leveransboxar, digitala lås och delningstjänster av elcyklar och verktyg är några av de funktioner som appen knyter samman. Utvalda lägenheter har också fått sensorer installerade så att det går att övervaka incidenter såsom rökutveckling, läckage eller inbrott.

– Vi vill att hyresgäster ska känna en större kontroll över sin bostad även när de inte befinner sig i den. Har det inträffat en olycka i hemmet, säg ett vattenläckage, då får hyresgästen genast en notis om det och kan sen snabbt och enkelt göra en felanmälan, fortsätter Pär Wallin.  

Smarta hem och app-funktioner:

Digitalt lås till både bostad och gemensamma ytor

Smart plugs (aktiverar och deaktiverar eluttag via app)

Röksensor

Vattensensorer

Fönster/balkong-sensorer

Last mile-leveransboxar (DHL & PostNord)

Låna t.ex. eldriven lådcykel eller verktygslåda

Rabatter och erbjudanden

Kommunikation mellan grannar

Blogg

Manualer till bl.a. vitvaror

Information om bostaden, fastigheten och området.