Nyheter

Klart: Sveriges snyggaste kontor

Axis Communications huvudkontor i Lund tar hem priset för ”Sveriges snyggaste kontor” 2021. Tävlingen ordnas av Fastighetssverige och Lokalnytt som vill lyfta estetiska interiörer och smarta arbetsplatser.

Lundakontoret Landén Krantz är inredningsarkitekterna bakom framtidens kontor.

– Axis nya huvudkontor är utformat för att ge medarbetarna de bästa förutsättningarna för framtidens behov av samarbete, innovation och fokuserat arbete med lösningar som gör kontoret till en vinnare även efter pandemin, säger Åsa Krantz på Landén Krantz arkitekter.

I september 2020 flyttade Axis Communications in i sitt nya huvudkontor, som på 42 000 kvm rymmer både gemensamma ytor och arbetsplatser för ca 1 300 anställda.

Det nya huvudkontoret ska vara en mötesplats – en hub – för alla anställda. Den öppna och ljusa entréhallen är företagets vardagsrum med externa konferensrum, café och restaurang med gemensam fika varje morgon. Fyra trapphus leder till arbetsytorna och en skylounge som är öppen för alla medarbetare.

Mötesytorna är strategiskt placerade för verksamheten och varje kontorsplan har ett eget pausrum med hänförande utsikt över Lund och det skånska landskapet. Även mötesytorna på någon av takterrasserna eller på innergården är säkra och ett mycket gott alternativ när medarbetare ska hålla avstånd från varandra. Smarta glasskrivtavlor utomhus möjliggör den nya tidens utemöten.

Arbetsplatserna är förlagda i enskilda rum, teamrum och mindre kontorslandskap med god tillgänglighet till samtalsrum och projektrum.

– Det har varit fantastiskt att få arbeta tillsammans med Axis och skapa framtidens kontor som också klarar så oförutsedda utmaningar som en pandemi. Det är ett stort och komplext projekt och vi har gemensamt utvecklat en hållbar, omtänksam och inspirerande arbetsplats. -Vi är stolta över resultatet och väldigt glada över att Axis huvudkontor vunnit, säger Åsa Krantz på Landén Krantz arkitekter.’

Hållbarhet och god arbetsmiljö har varit i fokus. Materialval och lösningar är genomgående gjorda med utgångspunkt från miljömässigt kloka val, god kvalitet och omtänksamhet om de anställda. Fönstren i arbetsytorna är öppningsbara och det massiva trägolvet ger harmoni.

I kontorsdelarna och interna mötesrum ligger textilmattor av hög kvalitet och i entréhallen svensk kalksten. Belysningen är varierad och behaglig. De träbeklädda väggarna bidrar till den goda akustiken.

Axis grafiska profil och kulörer känns igen i inredningen och är fritt tolkade till ett tema för varje våningsplan. Inredningen är ljus och skandinavisk med en öppen och välkomnande atmosfär som speglar Axis företagskultur. Vid val av material, kulörer och möbler har arkitekterna på Landén Krantz arbetat med tidlös design med kravet att hålla länge.

Förutom utmärkelsen Sveriges snyggaste kontor tilldelades Landén Krantz arkitekter Lunds stadsbyggnadspris för samma projekt den 10 mars 2021 tillsammans med Axis och Fojab.

Landén Krantz arkitekter har varit med från projektets start och har som inredningsarkitekter arbetat med lokalprogram, planlösningar, materialval samt fast och lös inredning.

Fojab har ritat byggnaden och utemiljön. Light Bureau har stått för belysningsdesign. Input interior har varit inredningsleverantör i projektet. Samarbetet har varit mycket gott mellan alla parter.

Foto: Åke E:son Lindman