Nyheter

Sweco och Skanska bygger konceptförskolor åt Sveriges kommuner och landsting

Sweco står tillsammans med Skanska som vinnare i Sveriges kommuner och regioners upphandling för konceptförskolor i Sverige. Inom de närmsta åren behöver landets kommuner bygga över 1000 förskolor och Sweco bidrar i detta till fler flexibla och hållbara lärmiljöer av hög kvalitet.

Sveriges kommuner står inför ett betydande behov av ett stort antal förskolor inom de närmsta åren. För att underlätta för kommunerna att bygga permanenta förskolor som svarar på dagens krav har Sveriges kommuner och regioner (SKR) upphandlat ett antal konceptförskolor. Nu står det klart att förslaget som är utformat av Sweco och Skanska är vinnare i hela 14 av 16 avtalsområden.

– Det är fantastiskt roligt att den konceptförskola som vi har arbetat fram tillsammans med Skanska, är på plats nummer ett i SKR:s ramavtalsupphandling. På det här sättet tar vi, två stora samhällsaktörer, vårt ansvar och bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling, säger Daniel Axelsson, kontorschef för Swecos arkitekter i Karlstad.

Då kommunernas behov ser olika ut har Swecos arkitekter, konstruktörer och akustiker tagit fram ett koncept där barnperspektivet står i fokus och som bygger på flexibilitet. Genom en flexibel planlösning och utformning kan byggnaden anpassas till platsen samt omformas vid förändrade verksamhetsbehov, vilket bidrar till hållbara skolor över tid.

– Vårt mål är alltid att skapa största möjliga värde för varje investerad krona. Därför sökte vi ett partnerskap med Sweco utifrån deras kompetens och långa erfarenhet av förskolor. Samansättningen av den gruppen har varit nyckeln till vårt framgångsrika samarbete och jag ser fram emot vårt fortsatta arbete tillsammans under ramavtalsperioden. Med fokus på barn- och pedagogperspektivet har vi tillsammans skapat en kostnadseffektiv, flexibel och hållbar förskola, säger Klas Heed, affärsutvecklingschef på Skanska Sverige AB.

Totalt har SKR upphandlat elva leverantörer. Läs mer om ramavtalsupphandlingen på SKR:s hemsida.