Nyheter

2022 står Thoren Arena och Mötesplats Stöcke i Umeå klara

Umeå växer och det gör även idrotts-Umeå. 2022 kommer både Thoren Arena och Mötesplats Stöcke stå klara.

Två nya idrottskomplex som på olika sätt fyller ett stort behov och som faktiskt växt fram i samklang med varandra.

– Vi vill hjälpa till där idrottsungdomar finns, säger ThorenGruppens vd Raja Thorén.

Umeå utsågs till Årets Idrottsstad i Sverige både 2018 och 2020 och kommunen satsar mycket på idrott. Men nya tider kan ge nya lösningar och det är inte alltid kommunen kan ta investeringskonstnaden initialt för nya hallar.

När Gymnastikens Hus byggdes i Umeå stod exempelvis Balticgruppen för finansieringen. Nu är två nya idrottsanläggningar på väg att bredda fältet ännu mer; Mötesplats Stöcke och Thoren Arena på Noliaområdet. Båda byggs med Umeå kommuns välsignelse men med olika, alternativa finansieringslösningar. I Stöcke handlar det om en bred flora av finansiärer där kommunen stöttar med två miljoner kronor och på Nolia är det ThorenGruppen som står för byggkostnaden.

Mötesplats Stöcke är sannsagan om några bybor som för fem år sedan fick en idé som nu är på väg att förverkligas. Första spadtaget till det blivande allaktivitetshuset togs i år och beräknad invigning är i början av 2022. Samtidigt är snart hela Thoren Arena beklädd med väggar och tak och planen är invigning av fotbolls- och multisporthallen den 1 december.

Möttes på Umeågalan

Men frågan är vad som hade hänt med de båda hallprojekten om inte Raja Thorén och Maria Bergstén råkat hamna bredvid varandra vid middagen på Umeågalan 2017? För efter den dagen har de dragit nytta av varandra i arbetet med Mötesplats Stöcke och Thoren Arena.

– Mötesplats Stöcke hade inte blivit av utan Rajas hjälp. Han har lagt väldigt mycket tid, helt ideellt på att stötta oss och det har varit helt avgörande för oss. Vi är extremt tacksamma för det, säger Maria Bergstén, projektledare för Mötesplats Stöcke.

– Fotbollstältet, som ju var en del i uppgörelsen kring hallarna, hade aldrig kommit upp om inte Maria hjälpt till. Hon tog projektledarskapet kring tältet, drev på och tog projektet i hamn, säger Raja Thorén å sin sida.

Redan på Umeågalan 2017 insåg de att de delade både möjligheter och utmaningar med sina respektive projekt och därefter har de krokat i varandra och följts åt.

– Det har varit väldigt många frågor där vi haft liknande frågeställningar i våra projekt. Det har handlat om kontakter med olika kommunala nämnder och tjänstemän, funderingar till byggnadsnämnden och mark- och exploatering, upplägg på hyresavtal, finansiering och så vidare, säger Raja.

– Raja har så mycket erfarenhet från den resa han gjort med Thoren Arena och har kunnat dela med sig av sin kompetens och erfarenhet till oss. Dessutom har han också hjälpt oss och gett oss tillgång till hans nätverk i detta, säger Maria om Rajas roll som mentor, bollplank och strategisk partner i Stöckeprojektet.

”Foppa” och finansministern stöttar Stöcke

Mötesplats Stöcke är som sagt en unik satsning som väckt nationellt intresse. Finansministern Magdalena Andersson (s) fick tidigt inblick i projektet och har nyfiket följt det hela vägen från starten till i dag. En viss Peter ”Foppa” Forsberg har klivit in som en finansiär och totalt har Mötesplats Stöcke dragit in över 20 miljoner kronor i bidrag till den nya hallen.

Bakgrunden är att Stöckes skola aldrig haft någon gymnastiksal. Eleverna har i stället bussats till Röbäck/Teg eller fått använda sina vanliga klassrum för att ha skolidrott. Men projektet har växt och anläggningen blir nu mer än bara en idrottshall. De har satsat på att bli den första offentliga byggnaden i Sverige som utformats med rörelserikedom i fokus. Anläggningen blir också ett nav för hela Stöckebygden. I den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden finns det förutom en fullstor idrottshall även plats för cafe/restaurang och service, butik, gym, kontorslokaler samt ett flexibelt multirum som kan användas till ungdoms- eller kulturverksamhet.

– Skolan har ju aldrig haft en gympasal och det här har ju varit en process i Stöcke i 30 års tid. Det har gjorts många försök som har fallit men den här gången bestämde vi oss att det verkligen skulle bli av och det känns så otroligt roligt att det nu blir av, säger Maria Bergstén.

– Mötesplats Stöcke kommer att ge hela föreningslivet helt andra möjligheter. När vi nu också får exempelvis café, kiosk, utlämningsställe och möjligheter för frisör/sjukgymnast att ha sin verksamhet i byggnaden så blir det ju ett minicentrum. Det kommer betyda mycket för bygden och är också fördelaktigt rent miljö- och hållbarhetsmässigt då vi inte behöver köra in till Umeå för alla ärenden, säger hon.

Unikt driv och engagemang i arbetet

Varför har då Raja Thorén fastnat för just Mötesplats Stöcke? Ja, det är en blandning av ett stort hjärta för ungdomar och den vitamininjektion han fick av drivkraften som fanns hos personerna bakom projektet i Stöcke.

– Jag vill ju göra satsningar mot ungdomar och i grunden kändes det ju inte rätt att skolbarnen inte har en gymnastiksal. Men sedan fastnade jag i gänget med Maria och de andra. Sammanhanget har varit så jäkla roligt. Det har varit ett sånt driv och det aldrig suttit fast någonstans. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det har aldrig varit något energitapp i arbetet utan om det har dykt upp problem så har man alltid hittat nya vägar och lösningar, säger Raja.

I slutet av 2021 och under första kvartalet av 2022 ska både Thoren Arena och Mötesplats Stöcke stå klara för invigning. Två tillskott som kommer att göra Umeå med omnejd till en ännu bättre idrottsstad att verka i och två anläggningar som växt fram i samklang med varandra.
Frågan är hur känslan kommer att vara när bandet klipps?

– Det kommer att vara fantastiskt. Det är så kul att det äntligen blir verklighet, säger Maria Bergstén om Mötsplats Stöcke.

– Äntligen. Det visar också att vi gör satsningar mot ungdomar och gärna mot idrottsungdomar. Det är där vi vill vara och hjälpa till, säger Raja Thorén innan han tillägger:

– Men känslan kommer nog vara, vad ska jag göra nu?, säger han med ett skratt.