I de flesta hushåll är köket hemmets viktigaste mötesplats. För singelhushåll är köket nästintill mytomspunnet som den roligaste platsen på en fest. Hos en barnfamilj är köket inte bara en plats för dagens alla måltider, utan även för familjekvällar med spel och långa eftermiddagar med pyssel. För pensionärshushållet, en plats där en hobby som bakning och matlagning äntligen kan få den tid den förtjänar.
Det är alltså inte så konstigt att svenskarna verkar lägga lite extra krut på just köket när de drar igång nya byggprojekt och renoveringar. Att designa det perfekta köket kräver ofta en del tankearbete, eftersom varje hushåll har sina egna speciella behov. Men vissa saker är allmängiltiga. Som vikten av att välja rätt material.
Svensk marmor trendar
Den som varit med ett tag i byggbranschen vet att kunder kan vara särskilt trendkänsliga när det kommer till materialval. Under en period kunde man inte genomföra en enda köksrenovering utan att sätta in en mässingsfärgad blandare vid diskhon. Andra gånger har det varit extra hippt med helkaklade kök med industrikänsla.
Under det senaste decenniet har vi sett pendeln svänga över till en mjukare känsla i svensk köksdesign. I och med det har många lämnat de långa diskbänkarna i rostfritt stål och gått över till klassiska naturmaterial som sten och trä. För svensk stenindustri har detta inneburit en rejäl skjuts. Just nu trendar särskilt svensk marmor, som till exempel kolmårdsmarmor.
Från kalksten till marmor – en metamorfos
Marmor är en metamorfit, eller en metamorf stenart. Som ordet “metamorf” vittnar om har bergarten genomgått en metamorfos, det vill säga en förändringsprocess. Faktorer som tryck och temperatur kan bidra till detta och alltså göra att en bergart går från att ha varit en typ av sten till att bli en annan. För marmorns del är det kalksten som är den ursprungliga bergarten.
Lång tradition av svensk natursten
I Sverige är kalksten en mycket vanligt förekommande bergart, och det är alltså inte så förvånande att det också finns en hel del svensk marmor. I området runt Kolmården i Östergötlands län har man brutit och formgivit marmor ända sedan 1200-talet. Intresset för den färgskiftande marmorn har inte minskat genom åren. Kolmårdsmarmorn var särskilt i ropet 2016, då den utsågs till Årets sten av Sveriges Stenindustriförbund.
Kolmårdsmarmor har använts vid en lång rad prestigefyllda byggprojekt genom åren. Den plats som kanske fått allra mest uppmärksamhet är nog den pampiga trappan i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Har man sett sändningarna från Nobelfesten kan man omöjligt ha undgått att lägga märke till trappan.
Grönt och varierat på köksbänken
Det som skiljer kolmårdsmarmor från andra marmortyper är dess grön-gråa färgton och diskreta ådringar. Den gröna färgen kommer från mineralet serpentin. Färgskiftningarna är ett kännetecken för just svensk marmor. Jämförelsevis brukar importerad marmor upplevas som mer monoton i färgskalan. Vilket som föredras är naturligtvis en fråga om tycke och smak.
Oavsett typ av marmor kommer skiftningar i färg och mönstring alltid innebära att beställaren får en unik produkt. Ingen marmorskiva är den andra lik. Däremot är det möjligt att påverka utseendet på en marmorskiva till viss del. Stenen kan skäras i två olika riktningar, vilket skapar två distinkta mönstertyper.
Inhemskt material med låg klimatpåverkan
Under flera år har medvetenheten om miljön vuxit hos den svenska befolkningen. Inför valet till EU-parlamentet 2024 visade en Sifo-undersökning att så många som 7 av 10 svenskar ansåg att miljö- och klimatfrågor var viktiga. Många väljer att göra miljömedvetna val och föredrar material och produkter med låg klimatpåverkan.
För byggbranschen visar sig detta i efterfrågan på lokalt framtagna, miljövänliga material. Svensk natursten checkar många av de boxarna, och kräver framför allt inga långa transporter. Just transporterna är ofta den stora boven när man pratar om konsumtion, överproduktion och miljöpåverkan. Dessutom har sten en imponerande livslängd. En köksbänk i marmor som behandlats på rätt sätt håller i flera generationer.
Trä och sten – naturmaterial som trivs tillsammans
Marmor är långt ifrån det enda naturmaterialet som trendar i svenska köksinredningar. Man kan också se att trä fått ett tydligt uppsving, och då gärna solitt trä i sin naturliga färg. Det är vanligt att man kombinerar en stenskiva med trädetaljer i form av köksluckor, hyllplan, lister eller golv. Träets mjuka värme skapar en balans med den lite kallare känslan i sten.
Ek, ask och björk är särskilt populära val i köket. Särskilt ek kan vara ett passande komplement till stenbänkar i köket, eftersom ek är ett extra bra material för skärbrädor eller slaktarblock. Köksknivarna håller längre tack vare ekträets mjukhet. Bra köksdesign är inte bara estetisk, utan även funktionell.
Skötsel och hållbarhet
Naturmaterial påstås ibland vara underhållskrävande. Detta är till viss del sant, eftersom naturliga material åldras på ett sätt som syntetiska material inte gör. Såväl marmor som trä är porösa material som behöver skyddas mot angrepp från till exempel syror och fläckar.
Känsligheten hos naturmaterial är något vissa anser vara en svaghet. Andra vänder på det och ser en styrka i att sten och trä alltid går att reparera. En spricka i trä kan slipas bort, och en matt stenbänk kan alltid poleras upp igen. Ur hållbarhetssynpunkt är detta positivt, jämfört med syntetiska material som kasseras vid minsta skada.
Hållbar estetik över tid
Trots att vi idag har tillgång till hypermoderna, syntetiska material verkar en majoritet ändå välja den sten och det trä som funnits i människors hem genom tusentals år. Naturmaterial är inte bara fysiskt och miljömässigt hållbara. Estetiskt har de också visat sig tilltala människor över en mycket lång tid. Ett kök byggt med naturmaterial riskerar därför inte att kännas daterat efter några säsonger. Snarare upplevs det mogna med åren och bibehåller sitt estetiska och ekonomiska värde.