Nyheter

Så blev Citadellsgymnasiet

För första gången på 60 år har Malmö Stad uppfört en ny gymnasieskola och valt att satsa på en gedigen byggnad med hög kvalitet som kommer att stå sig över tid. LINK Arkitektur står bakom inredningsarkitekturen på Malmö Citadellsgymnasium och har lagt stor vikt vid en gestaltning som gå i linje med byggnadens uttryck och som värnar om mötesplatser i olika former.

Skolans elever och personal precis tagit sommarlov efter sitt första läsår på den nya gymnasieskolan. Här finns sedan höstterminen 2024 plats för 1 200 elever och en personalstyrka på 120 personer. Skolan är belägen i Citadellsstaden, ett område under utveckling med nybyggda bostäder och ett vattennära läge som knyter ihop staden.

– Det är en stor och viktig satsning som Malmö stad gör när de investerar i en ny gymnasieskola. Jag är övertygad om att elever som känner sig sedda och prioriterade bidrar positivt till hela samhällsutvecklingen. Därför är detta ett uppdrag som vi har tagit oss an med stort engagemang, säger Alexandra Adriani, regionchef på LINK Arkitektur.

Nordiskt ljus med mycket trä

LINK Arkitektur har arbetat med en interiör gestaltning som utgår ifrån det nordiska uttrycket. Mot en bas av en lugn färgskala med ljust trä har miljöerna fått karaktär och kulörer genom nedpendlad belysning och starka accentfärger.

Konceptet baseras på många samlingsytor, både i matsal, kafé och korridorer. Den största samlingsplatsen är matsalen, som har en magnifik havsutsikt och visuell kontakt mellan de båda våningsplanen. Här har LINK Arkitektur arbetat med att dela upp rummet i olika ytor så att alla elever kan hitta sin plats. Barbord med höga pallar blandas med klassiska långbord, kafébord och soffor. Inredningen är dessutom flexibelt planerad så att den enkelt kan ställas om till aula vid större sammankomster.

– Den sociala aspekten i en gymnasieskola är oerhört viktig och vi arbetade med ett koncept som skapar förutsättningar för informella möten mellan både elever och lärare. Skolledningen har varit aktiv under hela processen och vi har också involverat elevrepresentanter. Skolan är till för dem och vi vill att de ska känna ägandeskap och inkludering, berättar Marianne Rönnqvist Koch, ansvarig inredningsarkitekt.

Utöver personalrum, kafé, matsal och administrativa lokaler rymmer skolan generella undervisningsrum samt särskilda lokaler för fysik, kemi och teknik.