Första spadtaget – det är startskottet för byggnationen av ett helt nytt storkök på Elmia i Jönköping med kapacitet att laga upp till 3 500 portioner per dag. Med mer moderna ytor i anslutning till köket skapas dessutom en bättre helhetsupplevelse för besökare.
Det nuvarande köket på Elmia byggdes 1975 och har inte renoverats i större omfattning sedan 90-talet. Under mässor och evenemang pressas det till max – i antal portioner. Under de största mässorna serveras upp till 13 000 portioner varje dag. Det nya köket blir därför en efterlängtad satsning som egentligen var planerad redan innan pandemin. Det skapar nya möjligheter för Elmia som mötesplats tillsammans med restauratören.
Bakom projektet står Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB (JKPG Fast) som fastighetsägare och Elmia AB som hyresgäst.
– Vi arbetar ständigt för att utveckla och optimera våra fastigheter utifrån kundens behov. Vi ser fram emot att gå in i nästa fas i projektet där vi tillsammans bygger ett nytt storkök som bättre tillgodoser Elmias verksamhet och behov, säger Nedo Sever, platschef på Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB.
Det nya köket byggs i tre våningsplan för att optimera logistik och ljusinsläpp. Dessutom byggs ett helt nytt förråd om cirka 400 kvadratmeter i direkt anslutning till fastigheten. Med en kapacitet som mer än fördubblas – från 1 500 till 3 500 portioner per dag – kan Elmia ta emot fler besökare och restauratören FC Gruppen kan erbjuda ett större utbud.
– Matupplevelsen har fått en mer central roll i den totala upplevelsen av ett mässbesök. Med den här investeringen får vi, förutom större kapacitet, bättre möjlighet till ett bredare matutbud och därtill en god arbetsmiljö för vår restauratör. Det här är viktigt för Elmis fortsatta utveckling och ger en grund för att varje år kunna möta kring en halv miljon besökares förväntningar säger Anna-Karin Zinnerfors, vd på Elmia AB.
– Det nya köket på Elmia kommer ge oss möjligheten att bredda vårt matutbud ytterligare till anläggningens besökare. Vi får möjlighet att kunna laga lokalproducerad mat till såväl konserthuset som till kongresser och mässor parallellt med varandra. I och med bättre samverkan mellan de olika avdelningarna i köket kommer vi också minimera matsvinn och energieffektivisera, säger William Axelsson, vd på FC Gruppen AB.
Totalentreprenör för bygget är Blue Wall Construction AB, och byggnationen är planerad så att Elmias verksamhet ska kunna pågå som vanligt under hela byggtiden.
– Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Elmia och JKPG Fast i det här spännande projektet. Som lokal aktör är det alltid roligt att få bidra till utvecklingen av viktiga mötesplatser som Elmia, säger Simon Danell, arbetschef på Blue Wall Construction AB.
Byggprojektet är beräknat att vara klart under hösten 2026.
PÅ bilden: Representanter från Jönköpings kommuns Fastighetsutveckling AB, Elmia AB, Blue Wall Construction AB och FC Gruppen AB som samarbetar i projektet om ett nytt storkök på Elmia i Jönköping. Det är en investering som stärker både kapacitet, matupplevelse och framtidens mötesplats.