European Healthcare Design Congress arrangeras i London den 9-11:e juni. På den prestigefyllda konferensen förväntas över 700 ledare och innovatörer från hela Europa att delta. Två av LINK Arkitekturs projekt valdes ut i en hård konkurrens av 230 inskickade bidrag.
Kongressen European Healthcare Design främjar en helhetssyn för att planera och genomföra vårdprojekt. Syftet är att vara en mötesplats för utbyte av kunskap, forskning och bästa praxis i förhållandet mellan tjänster, system, teknologi och den byggda miljön.
Årets tema Beyond the hospital belyser det kritiska läget inom sjukvården. En åldrande befolkning samt ökning av psykisk ohälsa och allvarliga sjukdomar breder ut sig i en tid av global arbetskraftsbrist, otillräcklig infrastruktur och en planetarisk hälsokris. Kongressen välkomnar därför ett samtal kring ett ekosystembaserat hälsoperspektiv som ökar värdet mellan patienter, vårdgivare och samhälle. I korta drag handlar det om att arbeta förebyggande, integrerat, personanpassat och värdebaserat.
– Många av vårdens utmaningar är globala och därför är det så viktigt att vi delar med oss och tar till oss av forskning, erfarenhet och kunskap i ett internationellt sammanhang. Det krävs innovation och samarbete för att möta de ständigt skiftande förutsättningarna, säger Helena Beckman, affärschef för vårdarkitektur på LINK Arkitektur.
Psykiatrisk vård i hjärtat av staden
Mitt i Malmö planerar Region Skåne en ny byggnad för psykiatrisk och somatisk vård. LINK Arkitektur utformar, tillsammans med Wingårdhs och Sydväst, detta nya byggnadsverk som ska ge Malmöborna tillgång till hela vårdutbudet på en och samma plats. Under konferensen får deltagarna ta del av arbetet med planering, verksamhet, byggnad och gestaltning som drivs i fyra parallella spår.
Malmö sjukhus planeras alltså för att byggas ut med lokaler för psykiatri i alla åldrar, specialiserad palliativ vård, mobila vårdteam och mottagningar för habilitering samt syn-, hörsel- och dövskadade. Målet med projektet är en tillgänglig vård, där det är enkelt att samverka inom byggnaden och att patienterna känner sig sedda i en trygg, grön och sinnlig vårdmiljö.
1900-talets modernism möter modern medtech
På Södersjukhuset i Stockholm pågår ett stort arbete med en ny intensivvårdsavdelning i befintliga byggnader. Den 3 000 kvadratmeter stora avdelningen får 22 vårdplatser, vilket ger en ökad kapacitet med en beläggningsgrad på 80 procent och mycket goda förutsättningar för patientsäker vård. Verksamheten placeras i nära anslutning till akuten och operationsavdelningen, något som ger ett bättre patientflöde och en bättre arbetsmiljö för medarbetarna. I slutet av nästa år förväntas de nya lokalerna stå klara.
Under European Healthcare Design Congress är Cecilia Spannel en av fyra föreläsare under temat Adaptive reuse, retrofit and refurb. Hon delar då med sig av utmaningarna med att placera högteknologisk vård i en äldre befintlig byggnad, som hon och teamet har arbetat med på Södersjukhuset.
– Jag ser fram emot att dela med mig av vårt arbete med IVA i Stockholm och att få träffa branschkollegor från hela Europa. Den kunskapen och inspirationen kommer jag att ta med mig till vårt vårdnätverk inom LINK så att den kommer alla kollegor och projekt till gagn, säger Cecilia Spannel, arkitekt på LINK Arkitektur.
Konferensen äger rum på Royal College of Physicians i London den 9-11:e juni och sänds digitalt för den som inte har möjlighet att närvara på plats.