Nyheter

Solkraft uppåt väggarna: Skövdebostäder satsar på ny lösning

Skövdebostäder har monterat solceller på Skövdes högsta byggnad, Studentskrapan. Istället för att installera panelerna på taket – som är det vanliga tillvägagångssättet – har bolaget fäst dem på fasaden.

– När solcellerna sitter på fasaden kan vi dra nytta av solenergin även på vintern när solen står lågt. Panelerna sitter lodrätt och kommer heller inte att bli övertäckta med snö. Eftersom vi monterat solceller i tre olika väderstreck kan vi utvinna solenergi oavsett hur solen står, säger Tobias Nilsson, chef teknisk förvaltning på Skövdebostäder och initiativtagare till projektet. 

Skrapan – ett strålande val

Skrapan är hem åt cirka 110 studenthyresgäster. Med sina 54 meter– och placeringen på Kurortsvägen nära resecentrum– är det en byggnad som ofta syns i Skövde. Att montaget skulle se estetiskt tilltalande ut var därför viktigt i projektet. Det var också byggnadens speciella kvaliteter som gjorde att Skövdebostäder valde att testa lösningen här.

– Skrapans arkitektur ger goda förutsättningar för att fästa solceller på fasaden. Här finns mycket fasadyta i förhållande till tak. Mängden energi som panelerna förväntas producera passar också väl ihop med byggnadens energiförbrukning, säger Tobias Nilsson, chef teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

Unikt projekt

Infästningssystemet som används på Skrapan är tillverkat i Mullsjö. Källströms elektriska monterade panelerna under våren med hjälp av en skylift – ett jobb som knappast passar höjdrädda. Nu är solcellerna på plats på fasaden, och lösningen är relativt ny när det gäller större bostadshus.

– Vi är först i Skövde med omnejd med en anläggning i denna storlek på fasad. Även i övriga Sverige är det ovanligt på bostadsbyggnader som är så stora som Skrapan. Vår förhoppning är att vi ska kunna installera solceller på liknande sätt även på andra fastigheter, men vi börjar med att utvärdera det här projektet, avslutar Tobias Nilsson, chef för teknisk förvaltning på Skövdebostäder.

PÅ bilden: Källströms elektriska monterade panelerna under våren – ett arbete som inte passar den höjdrädde

Bild: Tobias Andersson, Toby Photography