Hur belyser man ett palats från 1800-talet och en ikonisk simhall – utan att blända vare sig historien eller besökaren?
– Det är inte bara en teknisk fråga, utan en del av arbetet med att lyfta Göteborgs kulturmiljöer. Både Dicksonska Palatset och Hagabadet är väl värda sina nomineringar till Svenska Ljuspriset, säger Ulf Bengtsson, projektledare hos fastighetsägaren Higab.
När årets åtta finalister presenterades stod det klart att två av dem är Dicksonska Palatset och Hagabadet. Gemensamt för båda projekten är interiöra ljuslösningar som kombinerar känsla för byggnadernas historia med modern teknik och nya funktioner.
– I Dicksonska Palatset har det varit en extrem detaljnivå. I samarbete med kunniga ljusdesigners på Liljewall har vi exempelvis renoverat venetianska kristallkronor och kompletterat med dolda minispotlights i kedjorna för att belysa väggar och skulpturer. Många av de gamla armaturerna har restaurerats och fått ny el, men det har också behövt kompletteras med nytt. Det gäller att hitta balansen och få det att kännas som en helhet, säger Ulf Bengtsson.
Ljusdesign som hedrar palatsets historia
Dicksonska Palatset vid Heden byggdes 1862 som privatbostad åt familjen Dickson och de senaste åren har Higab genomfört en omfattande upprustning med syfte att öppna upp huset för göteborgarna. I projektet har inte bara originaldelar återskapats och fått nytt liv – även all gammal belysning har gåtts igenom och kopplats till ett komplext system för exakt styrning. Enligt motiveringen har huset fått en ljusdesign som både hedrar dess historia och svarar mot dagens tekniska krav.
– Rätt ljusgestaltning kan förändra hur man upplever ett rum. I många av våra kulturhistoriska miljöer krävs ett extra lyhört angreppssätt – där ljuset ska samspela med arkitekturen, inte konkurrera med den, säger Ulf Bengtsson.
Förstärker badets lugna atmosfär
Hagabadet invigdes som badhus 1876 och byggdes om efter en omfattande brand 1903. Det kanske kändaste rummet i byggnaden är simhallen med den äggformade bassängen – även kallad Ägget. Här har verksamheten genomfört ett belysningsprojekt i samarbete med ljusdesigners. I motiveringen står det att resultatet är ett diskret och vackert ljus som förstärker badets lugna atmosfär.
– Utmaningen var att skapa en ljussättning som är absolut diskret på dagtid men som ger rummet ett mera ombonat intryck under kvällstid. Installationerna gjordes helt utan åverkan på den kulturhistorisk skyddade byggnaden med specialutformade armaturer och installationsdetaljer utvecklade för projektet, säger Kristofer Karlsson, ljusdesigner i projektet.
Svenska Ljuspriset delas årligen ut till projekt som utmärker sig genom kreativ och funktionell ljusdesign. Priset ges i två kategorier – interiör och exteriör – och syftar till att synliggöra den viktiga roll som ljus spelar i vårt byggda samhälle. I början av juni utses finalisterna.
Vinnarna i respektive kategori tillkännages på Ljusdagen den 3 september på Södra Teatern i Stockholm. Då utser juryn även det projekt som får representera Sverige i Nordic Lighting Design Award.
Bild: Kristofer Karlsson