Strax söder om brofästet vid Kalmarsund ligger Färjestaden – en livfull sommarort och handelsplats på Öland. Hit söker sig såväl semesterfirare som unga familjer med arbete på fastlandet och en önskan till kvalitativt boende nära havet.
Nu står Färjestaden inför ett nytt kapitel. Den gamla hamnen där Ölandsfärjan en gång lade till är idag en myllrande sommarmiljö med restauranger, småbåtshamn, turistfärja och minigolf. Men här finns också stora asfalterade ytor och baksidor som väntar på nytt liv.
Mörbylånga kommun har länge velat utveckla den här delen av Färjestaden till inbjudande småstadskvarter som kan locka människor till Öland över hela året och erbjuda ett mer varierat bostadsutbud. Samtidigt behöver de låglänta delarna av tätorten säkras för framtidens extremväder och tillfälliga höga vattenstånd.
Tillsammans med Mörbylånga kommun har Strategisk Arkitektur tagit fram ett förslag för de södra delarna av centrala planområdet inklusive den så kallade Beijertomten. Här planeras för en levande småstad i mänsklig skala med storslagna solnedgångar över havet. Nu är detaljplanen ute på granskning.
– Visionen har varit att skapa en inbjudande plats med småstadskänsla året om, där varje kvarter har flera lager att upptäcka och där man både vill bo och vistas. Vi har lagt stor vikt vid att arbeta med täthet, trivsel och långsiktig hållbarhet, säger Kajsa Sundqvist, ansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur.
Det nya förslaget bygger på en tät kvartersstruktur med trevåningshus och inredda vindar, omsorgsfullt placerade längs gator och torg som bjuder in till rörelse och möten, hela tiden i kontakt med havet. Inspirationen är hämtad från de äldre delarna av Borgholm och Mörbylånga, med tydliga gaturum, rik variation, inbjudande gårdar med plats för vårdträd och generösa siktlinjer ner mot Kalmarsund.
Ett gångstråk kopplar samman rekreationsområdet vid dämmet med Ölands Köpstad och vidare söderut genom de nya kvarteren och till hamnplanens restauranger och bad. Längs gågatan kommer flera platsbildningar locka besökaren att slå sig ner för en glass i solen eller ett glas vin i trädets skugga.
– Det unika med den här miljön är att det går att hämta fantastisk inspiration från den lokala, öländska byggnadstraditionen med brutna tak och träfasader i mjuka pastellfärger. Samtidigt som det nya klimatet tvingar oss att blicka mot södra Europa och fundera på tillgång till skugga och att planera för naturlig vattenhushållning. En hållbar plan i det här läget behöver sörja för både lä mot hårda västanvindar och svalka under heta sommardagar. Vi har arbetat mycket med att skapa rumsligheter som känns trygga och omfamnande över hela året – och kan utgöra fond för det sociala livet i området. Det är en stadsstruktur som både värnar platsens identitet och rustar den för framtiden, säger Kajsa Sundqvist.
En viktig aspekt i planarbetet har varit att ge förutsättningar för ett rikt arkitektoniskt uttryck utan att styra för mycket. I stället för att detaljstyra material och utformning har kommunen eftersträvat en lokalt förankrad variation, något bostadsbranschen har efterfrågat länge för en ökad genomförandekraft.
– Vi är väldigt glada över dialogen med Mörbylånga kommun. De har varit modiga i sin vilja att tänka nytt kring stadsbyggande. Det är en modell vi gärna ser sprida sig till fler platser, säger Kajsa Sundqvist.
Projektteamet från Strategisk Arkitektur: