Nyheter

Helsingborgarna får ge förslag på namn till nya badhuset

Nästa år påbörjas bygget av Helsingborgs nya badhus i Oceanhamnen, men redan nu får helsingborgarna chansen att ge förslag på namn till det nya aktivitets- och familjebadet.

Under perioden 5 maj till 2 juni kan man skicka in namnförslag som sedan kommer att behandlas av en jury. När perioden att lämna förslag har avslutats går juryn igenom de olika förslagen och lämnar vidare de bästa till badhusprojektets styrgrupp för beslut.

– Oceanhamnen är en viktig del i Helsingborgs historia och framtid. Många helsingborgare har en relation till området där badhuset kommer att ligga och jag hoppas att vi ska få in en mängd fina förslag på namn, säger Samuel Sköld, biträdande stadsdirektör och ordförande i styrgruppen.

Alla som bidrar med namnförslag behöver skriva en kort motivering till namnet. Det är för att underlätta arbetet med att välja namn. När styrgruppens namnförslag är klart kommer det att göras en juridisk granskning så att staden ska kunna varumärkesskydda namnet hos Patent- och registreringsverket.

– Varje del i processen tar sin tid, men jag hoppas att vi ska kunna presentera ett nytt namn på badet under hösten, säger Samuel Sköld.

Fakta om det kommande badhuset

Det nya badhuset kommer att ligga i nära anslutning till Oceanhamnens kajstråk mellan Oslopiren och Oceanpiren. Nästa år planeras bygget av Helsingborgs nya badhus i Oceanhamnen påbörjas. Badhuset blir ett aktivitets- och familjebad som kommer att erbjuda både motionssimning, tävlingssimning, vattenlek och avkoppling. Badet ska utformas med fokus på hållbarhet, tillgänglighet, trygghet, säkerhet och flexibilitet för att möta helsingborgarnas och övriga besökares behov såväl idag som i framtiden.

Så här lämnar man in namnförslag

Från och med den 5 maj kan förslag på namn skickas in via Helsingborgs stads nya sajt för invånardialog, Involvering Helsingborg. Det går bra att skicka in förslag fram till den 2 juni.

Sedan 2021 har Helsingborgs stad en sajt för dialog och involvering. Idag nylanseras sajten med förbättrade funktioner för både invånare och stadens verksamheter.

På involvering.helsingborg.se kan helsingborgare som vill vara med och påverka stadens utveckling överblicka projekt och processer som är öppna för involvering. Den som vill kan följa eller prenumerera på projekt knutna till specifika stadsdelar eller ämnen.

Det här ska man tänka på när man skickar in sitt namnförslag:

Det finns riktlinjer staden behöver utgå från när byggnader ska få namn.

Namnet ska vara på svenska (Det är kopplat till varumärkesskyddet).

Namnet ska vara lätt att uppfatta, uttala och skriva.

Namnet ska skrivas enligt gällande språkregler.

Namnet ska vara unikt och inte likna namn på andra byggnader och platser.

Namnet ska inte vara löjeväckande eller stötande.

Undvik kommersiella varumärken (Det är kopplat till varumärkesskyddet).

Om man namnger efter personer ska det göras restriktivt. Personen ska ha varit avliden i minst fem år och ha tydlig anknytning till platsen.

Tävlingsjuryn består av följande personer:
Samuel Sköld, biträdande stadsdirektör och styrgruppens ordförande
Björn Bensdorp-Redestam, stadsarkitekt
Jessica Jönsson, stadsantikvarie
Marie Sandell, representant för stadens namnsättningsråd
Daniel Nilsson, fritidschef, skol- och fritidsförvaltningen
Cecilia Lundgren, enhetschef fastighetsförvaltningen
Anette Lindstrup, affärsutvecklare, stadsledningsförvaltningen