Nyheter

Konservering av 1700-talskulisser på Drottningholms Slottsteater

I maj bjuds allmänheten in till att ta del av första etappen av konserveringen av Drottningholms Slottsteaters unika originalkulisser från 1700-talet. Konservatorerna kommer att arbeta i Déjeunersalongen vilket ger visningsbesökare en unik inblick i arbetet med att bevara vårt kulturarv.

– Det här är en fantastisk möjlighet att visa upp hantverket och den expertis som krävs för att bevara de unika kulisserna och föra vidare en del av vår historia till kommande generationer, säger Åsa Tillman, kulturarvsansvarig och projektledare. Metoden för konserveringen innebär så små ingrepp som möjligt, men åtgärderna bedömer vi vara nödvändiga för att bevara samlingen för framtiden.

Drottningholms Slottsteaters samling av originalkulisser består av ca 600 delar scendekor, fonder, sidokulisser och tak, de tidigaste från 1760-talet. Kulisserna förvaras i magasin och de kulisser vi ser på scenen idag är kopior av originalen. Den scenbild som nu i första skedet åtgärdas är ”Ett Joniskt Tempel”, målad av Carlo Galli Bibiena 1774.

När Bibienas scenbild är konserverad kommer den under en kort period ställas upp på scenen.

Medel till projektet har hittills beviljats från regeringen och Kungl. Vitterhetsakademien ur Lars Lawskis fond. Konserveringen är omfattande och kostsamt och kommer att kräva betydande finansiering under lång tid.
Konserveringsarbetet genomförs av Stockholms Målerikonservering.

Genom föreläsningsserien Möt experterna bjuder teatern in allmänhet och kulturarvsentusiaster till fördjupande kunskap:
15 maj Eviga värden Målerikonservator Ewa Björdell berättar om konserveringsprinciper och metoder.
22 maj Levande ljus – den tredje färgen Scenograf Tor Cederman pratar om historiskt illusionsmåleri.
25 maj Tre generationer Bibiena – hur en familj förändrade den europeiska teaterns uttryck Kulturarvsansvariga Åsa Tillman visar den nu konserverade scenbilden av Carlo Galli Bibiena och berättar om 1700-talets kulissvärld.