Efter att ha vunnit innovationspriset InfraAwards 2023 och fått stöd från Vinnova och InfraSweden, är Swisspearls innovationsprojekt kring cirkulära bullerskärmar nu i full gång. Återanvända fibercementskivor omvandlas till hållbara och estetiskt tilltalande bullerskydd.
– Vi har nu kommit en bra bit in i projektet och det är spännande att se hur våra idéer börjar ta form i praktiken. Genom att använda återvunnet material på ett genomtänkt och designmässigt sätt kan vi minska avfall och samtidigt skapa mer attraktiva infrastrukturlösningar, säger Anna Ranow, marknadschef på Swisspearl.
Nordic BIM Group – en strategisk projektpartner
En viktig del av projektet är den digitala hanteringen av cirkulära materialflöden. Här har Swisspearl ett nära samarbete med Nordic BIM Group, en ledande aktör inom digital projektering och byggnadsinformationsmodeller (BIM).
– Nordic BIM Group var ett självklart val av partner då vi har haft ett långt samarbete och de har utvecklat ett automatiserat BIM-verktyg för design av fasader: Smart Facade Tool, som vi vidareutvecklar i det här projektet, säger Anna Ranow.
Ett problem då man arbetar med spillmaterial är att kvantifiera miljöbesparingarna på ett enkelt sätt. Genom Nordic BIM Groups verktyg Anivator LCA kan en datadriven och verifierbar metod skapas för att säkerställa den cirkulära processen och kvantifiera miljöbesparingarna på ett transparent sätt.
Innovation för framtidens infrastruktur
Projektet har fått i stöd från Vinnova inom ramen för InfraSwedens satsning på ökad cirkularitet inom infrastrukturen. Projektet bygger vidare på idén att använda återanvända fibercementskivor för att skapa bullerskärmar som både är funktionella och visuellt attraktiva. Målet är att koppla samman materialflöden för att säkerställa en mer hållbar resursanvändning.
– Vi ser en enorm potential i att skapa en effektiv digital lösning som gör det enkelt att lokalisera, återvinna och integrera material i nya projekt, säger Anna Ranow.
Nästa steg
Projektet är nu inne i en fas där samarbeten, kunskapsinhämtning och kravställning för designutvecklingen pågår. Referensgrupper är bl a en arkitektpanel, återförsäljare och anläggningsentreprenörer. Ambitionen är att ha en första BIM-prototyp på plats före årsskiftet 2026.