Nyheter

Pilotprojekt testar hur värmeflexibilitet kan kapa effekttoppar

Målet är att se hur Norrenergi bäst utformar flextjänster för att anpassa dem efter kundernas system. En målsättning som gynnar alla parter.

Testar effektstyrning i samarbete med Vasakronan och Fabege

I pilotprojektet, Lastbalansering genom efterfrågeflexibilitet, arbetar vi mot att förstå potentialen av efterfrågeflexibilitet.

– Vi måste förstå kundernas möjlighet att styra sitt effektuttag. Här är samarbetet i pilotprojektet med Fabege och Vasakronan ett värdefullt och lärorikt exempel på en kunddriven utveckling av vår tjänsteportfölj. Vi lär oss massvis om hur vi kan hjälpas åt med att minska effektbehovet i nätet när efterfrågan är som störst, säger Sonya Trad affärsutvecklare på Norrenergi.

Utforskar lärdomar och incitament tillsammans

I pilotprojektet testar Norrenergi effektstyrning av kommersiella fastigheter tillsammans med Vasakronan och Fabege. Syftet är att vi ska lära oss hur styrningen fungerar och hur vi skapar de bästa incitamenten för att styrningen ska bli lönsam för alla parter.

– Vi uppskattar att få vara med i en tidig fas och möjligheten att vara med och påverka utformningen av de framtida effektstyrningstjänsterna. Vi tycker att det är viktigt att det blir en bra lösning för både fastigheten, energileveratören och klimatet, och dit kommer vi genom samverkan säger Caroline Ödin, energistrateg på Fabege.


Caroline Ödin, energistrateg på Fabege. FOTO: FABEGE

Ett bidrag till minskad miljöpåverkan

– Att hitta sätt att dra ned vår klimatpåverkan och kalibrera vår energianvändning i ännu större detalj går helt i linje med Vasakronans miljöarbete genom hela värdekedjan. Därför är det värdefullt för oss att samarbeta i det här projektet. I slutändan handlar om hur vi kan minska vårt gemensamma klimatavtryck, säger Björn Andersson, fastighetsutvecklare teknik på Vasakronan.

– Att utforska möjligheterna med efterfrågeflexibilitet på värme är en viktig pusselbit i Norrenergis arbete mot 100 % fossilfrihet och att använda våra resurser smartare, säger Sonya Trad affärsutvecklare på Norrenergi.


Sonya Trad, affärsutvecklare Norrenergi

Bedömning av potentiell besparing – även för miljön

Under testperioden styr vi ned effektuttaget vid givna timmar på dygnet, exempelvis under morgonen när effektbehovet är som störst i nätet. Vi testar vad fastigheterna tål och vilka fastigheter som är lämpliga för effektstyrning.

Målet är att vi genom avtal mellan oss och kund, ska kunna styra och optimera effektuttaget i nätet. När testperioden är slut följer vi upp och ser hur styrningen har påverkat fastigheterna, hur mycket som har styrts ned och hur stor den potentiella besparingen hade kunnat bli både vad gäller produktionskostnader och klimatpåverkan.


Hilton 7, Vasakronan FOTO:VASAKRONAN

Kommersiella flextjänster som ger bred nytta

– Vi ser detta som ett första steg mot att skapa kommersiella flextjänster som både fastighetsägare och fjärrvärmebolag kan dra nytta av. En viktig fråga vi utforskar är hur vi kan utforma processen och incitamenten så att de blir attraktiva för kunderna, samtidigt som de bidrar till att balansera effektuttaget i nätet, säger Daniel Granath, projektledare från Centigo.


Daniel Granath, projektledare Centigo

Med en effektivare värmeanvändning i våra nät skapas förutsättningar för att:

effektivisera både värmeproduktionen hos Norrenergi och värmeanvändningen hos våra kunder,

avveckla fossil kapacitet,

undvika kostsam spetslastproduktion som annars kan bli nödvändig, exempelvis under särskilt kalla dagar och

över tid – optimera investeringar i produktionskapacitet.