Nyheter

Note presenterar sitt första arkitekturprojekt

I den branta bergsterrängen i Ottsjö i Årefjällen är Notes första arkitektoniska projekt någonsin nu färdigställt. Huset, som är skapat för ett ungt par med en stark koppling till naturen, är omsorgsfullt placerat för att smälta in i sin omgivning samtidigt som det har ett eget distinkt uttryck.

När Note startade 2008 var det med en tydlig vision om att vara en multidisciplinär designstudio, och det arvet har varit kärnan i studions arbete ända sedan dess.

Därför är Ottsjöprojektet särskilt betydelsefullt, då det är studions första stora steg in i fullskalig arkitektonisk design. Efter att ha ägnat många år åt att förfina sitt sätt att utforma interiörer är steget in i arkitekturen naturlig utveckling, även om det har tagit tid att hitta rätt projekt.

– Vi har sökt efter den här möjligheten i flera år och det här projektet markerar ett viktigt skifte, där vi etablerar hela det arkitektoniska ramverket snarare än att anpassa oss till redan existerande förhållanden, säger Johannes Karlström, medgrundare av Note, och fortsätter:

– Det har gjort det möjligt för oss att översätta vår kunskap om materialitet, rumsligt flöde och användarupplevelse till ett bredare sammanhang. För oss har det här projektet inneburit en nyvunnen frihet, där vi sätter parametrarna snarare än att arbeta inom dem.

Rent arkitektoniskt består designen av tre identiska volymer med sadeltak som är sammanlänkade men ändå förskjutna för att fånga den fantastiska utsikten över fjällen i väster. Detta arrangemang gör att huset på ett naturligt sätt följer den böljande terrängen, vilket skapar en flytande och intuitiv planlösning.

Varje volym har en distinkt funktion, vilket ger en balans mellan gemensamma och privata utrymmen. Den interna förbindelsen underlättas av en central spång, som möjliggör både fysisk och vokal åtkomst genom hela huset. Resultatet är en mycket social boendemiljö som erbjuder maximal funktionalitet trots sitt minimala fotavtryck.

Materialval för ett krävande klimat

Valen av material har spelat en avgörande roll för husets identitet. Både Note och beställaren lade ner mycket arbete på att hitta rätt material och lokala hantverkare, både ur en hållbarhetsaspekt och för att säkerställa att de utformade ett hus som fungerar bra i Ottsjös krävande klimat.

– Fasaden är klädd med obehandlad och naturligt slitstark norrländsk kärnved, som är placerad i olika panelbredder för att skapa en subtil variation i fasaden. Vi använder också norsk marmor som kommer från andra sidan berget, en lokal och vacker sten som passar perfekt ihop med furu, säger Notes arkitekt Jesper Mellgren, som haft huvudansvar för projektet.

Utöver det estetiska är huset designat för att passa in i bergslivets verklighet. Den branta taklutningen är till exempel utformad för att klara av att hantera massiva snöfall och huset som helhet är byggt och anpassat utifrån de hårda väderförhållanden som ofta råder i den här delen av Sverige, samtidigt som det fångar det värdefulla dagsljuset och ramar in panoramautsikten.

– Det här projektet representerar vår utveckling som kreatörer, där vår erfarenhet av interiörer har förts in i en bredare arkitektonisk vision. Det är ett utforskande av hur utrymme, funktion och materialitet kan fungera tillsammans med den omgivande vilda naturen. Resultatet är ett hus som uppfyller behoven hos de människor som bor där idag och som kommer att vara ett bidrag till byn Ottsjö och själva platsen för generationer framöver, avslutar Mellgren.

Bild: Erik Lefvander