Nyheter

Succé: Hamn&Sjöfart nr 2 – Digitalisering, fossilfria hamnar och NATO-havet Östersjön

Vid sidan av våra ordinarie magasin (Nya Projekt, Dagens Infrastruktur, Nordiska Projekt, Grönt Samhällsbyggande samt Svensk Byggtidning) sjösatte vi på Stordåhd ytterligare ett magasin – Hamn&Sjöfart – i november förra året.

Tanken var att nummer 2 skulle komma ut 28:e februari men intresset från annonsörer visade sig vara så stort att vi nu skjuter utgivningen en månad – till 31:a mars så ger vi fler möjlighet att medverka i Hamn&Sjöfart.

Inte minst digitaliseringen av våra hamnar genomgår en spännande utveckling och avgörande för att förbättra den totala operativa effektiviteten och hållbarheten. Digitalisering möjliggör strömlinjeformade processer, förbättrad datadelning och ökad samordning mellan olika intressenter som är involverade i frakt och logistik.

Göteborgs Hamn, Skandinaviens största hamn, exemplifierar denna trend genom att aktivt engagera sig i innovativa lösningar som syftar till att förbättra global logistik och transporteffektivitet. Varje år hanterar hamnen cirka 6 000 fartyg och genom digitalisering har den effektiviserat samspelet mellan olika aktörer som är involverade i hamnanlöp. På samma sätt använder Luleå Hamn en interaktiv hamnkarta för att underlätta navigeringen inom hamnområdet, som visar hur teknik kan förenkla processer för rederierna.

Dessa exempel visar att den strategiska implementeringen av digitala verktyg inte bara optimerar hamneffektiviteten utan också bidrar till att uppnå bredare hållbarhetsmål inom sjöfartsnäringen.

Övergången till fossilfria hamnar är ett avgörande steg för att främja hållbarhet inom hamnverksamheten.

Beroende på fossila bränslen har länge varit en betydande bidragsgivare till utsläpp av växthusgaser inom sjöfarts- och logistikindustrin.

Dessa initiativ inkluderar ofta implementering av alternativa energikällor, såsom vind- och solenergi, samt elektrifiering av hamnmaskiner och fordon. Genom att minska sitt koldioxidavtryck kan hamnarna spela en avgörande roll för att uppnå nationella och internationella hållbarhetsmål.

Sveriges medlemskap i NATO förändrar ju betydelsen av Östersjön rejält. Nato förbereder för en förstärkt närvaro i Östersjön. Detta för att avskräcka från sabotage mot kritisk undervattensinfrastruktur och andra hybridaktiviteter. Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att bidra till insatsen. Kustbevakningen kommer att samarbeta med Natoinsatsen.

Hur kommer detta att förändra Östersjön framöver och vilken betydelse kommer våra svenska hamnar få?

Mycket av ovanstående och mycket mer i kommande numret av Hamn&Sjöfart – kommer i din mail 31:a mars. Hamn&Sjöfart går ut till 51 200 mottagare inom hamn, sjöfart, logistik, transport, underleverantörer inom hamn och sjöfartsområdet.

Vill du ta del av senaste numret av Hamn&Sjöfart: Maila [email protected] – så ser vi till att du är med i sändlistan.

Vill du höra mer om hur du kan synas i kommande Hamn&Sjöfart? Kontakta Michael Kullander – [email protected]

Bild:Tung Lam