Ett bostadshus med en vackert bearbetad tegelfasad och små ”gatuhus” till entréer som skapar variation i den annars långa huskroppen. Byggnaden harmonierar med den intilliggande skogen, och gården smälter naturligt in i landskapet.
Juryns motivering för vinnaren av Årets byggnad i Sundbygerg beskriver vad som gör kvarteret Lådmakaren 5, Dyrvers kulle, till Sundbybergsbornas favorit i en öppen tävling som nu är avgjord. Priset delas ut av Sundbybergs stad för att uppmärksamma och uppmuntra god arkitektur.
Eskil Olsson, ansvarig arkitekt på BAU förklarar att målsättningen varit att göra området vid Rissneleden mer stadslikt och levande. Plan- och byggprocessen har tagit tio år från första skiss till att huset stod färdigt.
– Vi har satsat på att skapa en funktionell byggnad med skulptural form och en intressant fasad. Taken följer lutningen mellan trapphusen och blir en naturlig del av gaturummet och landskapet. Genom att använda olika murningstekniker för tegelfasaden har vi skapat ett livfullt och rustikt utseende. Entréerna mot Rissneleden är genomgående mot den skyddade gården, som öppnar sig mot grönområdet i söder, säger Eskil Olsson, BAU.
Dyrvers kulle är en del av stadsutvecklingen i Rissne, en grön enklav skapad på 1980-talet. Här stärks sambanden inom stadsdelen och de strategiska kopplingarna till grannkommunerna genom tvärspårvägen.
För JMs räkning har BAU projekterat ett bostadshus som gör Rissneleden till en mer levande och stadslik miljö, kvarteret ägs och förvaltas nu av Bonnier Fastigheter.
Med en skulptural form där taken följer lutningen mellan trapphusen och växer från fem till åtta våningar blir Lådmakaren 5 del av gaturum och landskap. Teglet spelar en viktig roll i gestaltningen. Endast en tegelsort har använts men genom att arbeta med olika murningstekniker har gestaltningen varierats.
Karaktäristiskt för byggnaderna i den här delen av Rissne är det gula teglet.
I Dyrvers kulle är också teglet, här gråbeige, det som ger byggnaden dess materiella tyngd. Teglets uttryck varieras genom att murningsförband och fogtyperna är olika mellan de skilda trapphusen.
Utdragna skift och utdragna tegelkoppar skapar ett skuggspel och ger en rustik karaktär åt fasaderna. Fönster ger i sin tur en förstärkt vertikal riktning och vissa fönster markeras med indrag och möstermurningar.
Entrépartierna mot Rissneleden lånar sin form från hustaken och trapphusen är genomgående mot gården som ligger en halvtrappa upp. Kvarteret formar ett öppet U mot naturmarken i sydväst vilket skapar en gemensam gård, skyddad från trafikbuller. En stor trätrappa fungerar både som sittmöbel och entré till naturen.
Hela projektet är Svanenmärkt, Nordens officiella miljömärkning.
Foto: Jansin & Hammarling