Nyheter

Olsson Lyckefors skapar Sveriges första vätgastankstation i trä

Igår invigdes den första av Hydris vätgastankstationer i Håby Munkedal. På uppdrag av Hydri AB har Olsson Lyckefors tagit fram designen för Sveriges första vätgastankstation byggd i trä. Projektet omfattar hela processen – från konceptutveckling och initiala skisser till färdigprojekterade bygghandlingar.

Arbetet fortgår löpande med att anpassa unika bygghandlingar för varje stations specifika plats. Tankstationerna består av två huvuddelar: Anläggningen, där vätgasen förvaras, och Dispenserön, där tankningen sker. Hållbar gestaltning med trä i fokus Vid utformningen har flera parametrar legat till grund för designen.

Hydri önskade ett material som, likt vätgasen, är klimatneutralt och återbrukbart. Valet föll därför på KL-trä. Genom att anpassa fasadernas längd efter KL-skivornas maxmått minimeras svinnet i produktionen, vilket ytterligare bidrar till projektets hållbarhet.

– Vi på Hydri ser med stor optimism på utvecklingen av infrastruktur för förnybara bränslen, där vätgas spelar en nyckelroll. Genom att bygga stationer med hållbara material som KL-trä stärker vi vår ambition att bidra till den gröna omställningen och skapa långsiktiga klimatlösningar för både nationell och internationell trafik, säger Peter Enå, CEO på Hydri. Trygghet och tillit i designen En utmaning har varit att bemöta den osäkerhet som vissa känner kring vätgas.

Stationerna är därför utformade för att signalera trygghet och säkerhet. Träets naturliga värme och taktila egenskaper bidrar till en känsla av lugn och tillit. Byggnaderna visar tydligt att träet i sig erbjuder tillräckligt skydd. Form efter funktion Byggnadernas form är baserad på KL-träets konstruktiva egenskaper.

Skivornas vinklar och den storskaliga och luftiga fjällpanelen är ett direkt svar på den säkerhetshänsyn som måste tas vid lagring av vätgas. Synlighet och strategisk placering Tankstationerna är strategiskt placerade vid centrala trafiknoder och fungerar som landmärken.

Den karaktäristiska formen förstärker deras synlighet och bidrar till en visuell identitet som gör stationerna till tydliga reklampelare för Hydri.

Projektstatus Pågående:

Två stationer är uppförda, två är under konstruktion.

Planerade:

20 stationer projekteras och planeras att uppföras under det kommande året.

Projektteam:

Andreas Lyckefors, Johan Olsson, Jenny Andresson Höfvner, Susanna Dahl, Lisa Ekström, Oscar Forsman, Joel Matsson Olsson Lyckefors fortsätter att utveckla och förverkliga innovativa lösningar för hållbara transportnoder i Sverige