Nu finns ett förslag till ny detaljplan för Strömpilen ute på samråd. Förslaget syftar till att omvandla området från en extern handelsplats till en levande stadsdel med bostäder, handel och grönområden.
Totalt kan det bli cirka 500 nya bostäder och cirka 11 500 kvadratmeter för verksamheter. Detaljplanen är på samråd till 19 december.
– Samrådet för Strömpilen är ett första steg i en utmanande men inspirerande planprocess. Idag upplevs Strömpilen under stora delar av dygnet som en ogästvänlig plats präglad av trafik. I det aktuella planförslaget undersöker vi möjligheten att omvandla området till en levande stadsdel med bostäder, verksamheter och parkstråk längs älven. Vi tror att området kan hantera de föreslagna volymerna och ser fram emot att ta del av synpunkter från allmänheten och berörda parter, säger Adrian Hammar, planarkitekt.
Detaljplanen omfattar cirka 500 bostäder med varierande höjder och strukturer, från kvartersbebyggelse till punkthus på upp till 14 våningar. Handel och centrumverksamhet kompletteras med cirka 11 500 kvadratmeter verksamhetsytor, där ICA Maxi kommer att fortsätta spela en central roll.
Parkområdet längs älvstranden föreslås omfatta 18 000 kvadratmeter för att ge allmänheten tillgång till rekreation i en attraktiv miljö. Byggnaderna närmast älven utformas i kvartersstruktur för att skapa öppna siktlinjer och tillgänglighet. Trafiksituationen är idag ansträngd under vissa delar av dygnet, planförslaget möjliggör att trafiken leds närmare järnvägen, bort från älven och framtida bostäder. Det frigör älvstranden för grönområden och gång- och cykelvägar.
Strandskydd och kulturhistoriska värden
För att möjliggöra utvecklingen föreslås strandskyddet upphävas enligt miljöbalken, eftersom området bedöms vara av strategisk betydelse för att möta stadens bostadsbehov och anses utgöra ett angeläget allmänt intresse. Upphävandet säkerställer samtidigt att älvstranden görs tillgänglig för allmänheten genom parkmark.
Planförslaget bevarar också kulturhistoriskt värdefulla byggnader som Sliperiet, Renseriet och Pumphuset från 1920-talet. Dessa skyddas med rivningsförbud och integreras i området. Byggnadernas bevarande säkerställer att den historiska kopplingen till Strömpilens industriella epok tas tillvara och lyfts fram i den nya stadsdelen.
Illustration: Wingårdhs