Nyheter

Oklart om Göteborgs Stad gör tillräckligt för att skydda mot översvämning

Centrala delar av Göteborg riskerar att drabbas av årliga översvämningar inom en 15-årsperiod om inte ett högvattenskydd kommer på plats. I en granskning av arbetet kan stadsrevisionen nu konstatera att det saknas styrning och uppföljning som tydligt visar att arbetet håller den takt som krävs.

– Redan idag utsätts städer för extremväder och Göteborgs Stad måste kunna visa att arbetet med högvattenskyddet kan vara klart till 2040, säger Jonas Ransgård, ordförande för stadsrevisionen.

Snäva tidsramar för att bygga högvattenskydd

Göteborgs Stad identifierade 2020 flera risker och målkonflikter med att bygga högvattenskydd i centrala Göteborg. I utbyggnadsplanen lyfts bland annat det korta tidsperspektivet för att synkronisera de många delar som krävs för att bygga skyddet.

Finansieringen är en knäckfråga

Stadsrevisionens granskning visar att det behövs tydligare styrning, med beslut om ambitionsnivå och finansieringslösningar för arbetet. Det återstår till exempel att göra avvägningar kring vilken tidpunkt ett högvattenskydd ska installeras, livslängden och driftskostnaderna för kommunen.

– Vi ser att exploateringsnämnden och stadsbyggnadsnämnden behöver konkretisera planeringen för högvattenskyddet, både som en del i arbetet och för att en uppföljning ska vara möjlig, fortsättter Jonas Ransgård.

Svårt att avgöra om Göteborgs Stad ligger i fas

I granskningen framkommer också att utbyggnadsplanen från 2020 inte har följts upp systematiskt inom programmet för högvattenskydd. Det är dessutom svårt för de ansvariga nämnderna att följa upp arbetet, eftersom det saknas övergripande styrdokument efter den omorganisation som har genomförts inom stadsutvecklingsområdet.

– Med detta som bakgrund kan inte heller vi avgöra om de åtgärder som finns för att skydda staden mot stigande vattennivåer är tillräckliga, säger Jonas Ransgård.

Ytterligare en granskning klar

Rapporten Högt vatten – styrning och uppföljning av Göteborgs Stads arbete med högvattenskydd beslutades den 19 november. Samtidigt beslutade stadsrevisionen om ytterligare en rapport: Styrning och samordning av digital utveckling och förvaltning i Göteborgs Stad. Du hittar båda rapporterna på stadsrevisionens webbplats.

Foto: Lo Birgersson

Fakta
Den kommunala revisionens uppdrag är att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen. Revisorerna granskar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna och bolagen är tillräcklig.
Revisorerna är förtroendevalda och utses av kommunfullmäktige. I granskningen använder de förtroendevalda revisorerna så kallade sakkunniga biträden, det vill säga yrkesrevisorer.