Det är förslaget ”Magasin för kunskap” som vunnit det parallella uppdraget för Malmö universitets nya byggnad (Amphitrite 1) på Universitetsholmen. Arkitekter bakom vinnarbidraget är C.F. Møller Architects och Förstberg Ling tillsammans med stadsplaneringsföretaget Softer.
Amphitrite är centralt belägen intill universitetets profilbyggnad Niagara. Byggnaden kommer bland annat att husera Malmö universitets odontologiska fakultet (Tandvårdshögskolan) med lärandemiljöer och administrativa ytor, samt studentkårerna.
– Malmö universitet är ett ungt och modernt lärosäte som vilar på akademiska traditioner. Amphitrite ska möta universitetets framtida behov, samtidigt som byggnaden också förvaltar stadens, platsens och lärosätets historia. Här ryms bland annat lärandemiljöer, arbetsplatser, studentkårerna och universitetstandvården. Vi har stora förväntningar på att Amphitrite ska bidra till ett hållbart och kreativt campus och vara en viktig plats för studenter, medarbetare och tandvårdspatienter. Vi är stolta över att vara ett urbant, öppet, samhälleligt och globalt engagerat universitet mitt i Malmö, säger Mia Rönnmar, rektor vid Malmö universitet.
– Amphitrite är en viktig pusselbit som kommer på plats, som både tillför något nytt och har en tydlig koppling till platsens och byggnadens historia. Jag är glad att vi har kunnat enas kring en byggnad med många fina kvaliteter, både arkitektoniskt och gällande hållbarhet. Amphitrite kommer att vara en social byggnad för studenterna, universitetets medarbetare och för Malmöborna. Både med sina sociala ytor invändigt, och med kopplingen till kajen och hamnbassängen där Malmö stad har skapat en inbjudande och aktiv plats, säger Stefana Hoti (MP), ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad.
Det vinnande bidraget, ”Magasin för kunskap”, innebär att delar av den befintliga magasinsbyggnaden bevaras och att spåren från områdets hamn- och industrihistoria lyfts fram. Med välkomnande entréer, levande interiör och visuell blinkning till historien tillför den nya byggnaden inbjudande livsmiljöer för såväl studenter som malmöbor.
– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och utforma Malmös nya universitetsbyggnad. Vår vision är att Amphitrite ska bli en inkluderande mötesplats för studenter och malmöbor mitt i staden och en självklar del av Malmö som internationell kunskapsstad. Med konceptet ‘Magasin för kunskap’ vill vi förena framåtblickande arkitektur med platsens kulturhistoriska värden. Vi ser fram emot att utveckla förslaget i samarbete med Wihlborgs, Malmö universitet och Malmö stad, Ola Jonsson, ansvarig arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.
Amphitrite tar utgångspunkt i ett cirkulärt förhållningssätt med målet att återanvända eller återbruka den befintliga bebyggelsen och strukturen i så stor utsträckning som möjligt. Hälsa och välbefinnande främjas bland annat genom att skapa optimala förutsättningar för naturligt dagsljus, utblickar, lättillgängliga utomhusmiljöer och trivsamma arbetsmiljöer för alla.
Juryns utlåtande om det vinnande förslaget:
”Magasin för kunskap” visar lyhördhet för platsens särart och är gestaltad i fint samspel med omgivningen och sin närmaste universitetsgranne Niagara. Byggnaden bjuder in och binder samman husets alla våningsplan och erbjuder en mångfald av mötesplatser och miljöer att vistas i, såväl inom byggnaden som i mötet med omgivningen. På så sätt skapas förutsättningar för en levande campusmiljö som också blir en del av staden. Teamets inlevelseförmåga i uppgiften återspeglas i ett förhållningssätt till arkitekturen som, med respekt för kulturhistorien och med innovativa idéer, blir en värdig representant för den samhällsengagerade akademi som universitetet representerar.
– Amphitrite kommer att bli en byggnad med flexibilitet som signum, något som är viktigt både för Malmö universitets verksamhet och för platsen. Här kommer det att finnas varierade undervisnings- och arbetsmiljöer med utrymme för såväl koncentrerat arbete som kreativa övningar för Malmö universitets studenter och personal. Flexibiliteten finns också i byggnaden som sådan, med möjlighet att ställa om efter nya behov. Det är verkligen roligt att få vara med och lägga nästa pusselbit i Malmös universitetskluster och att vi får ett nytt, karakteristiskt inslag i Malmös centrala stadsbild, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.
Om uppdraget
Det parallella uppdraget genomfördes under våren 2024, med vidarebearbetning som tilläggsuppdrag under juni för två av de prekvalificerade teamen. Det vinnande förslaget ska nu vidareutvecklas av C.F. Møller Architects/Förstberg Ling/Softer.
Wihlborgs har sedan tidigare fått i uppdrag att i samråd med Malmö universitet och Malmö stad projektera och planera för uppförandet av byggnaden för universitets framtida förhyrning. Inflyttning planeras till 2027/2028.