Lars och teamet på Klimatentreprenad Värmland har som ambition att alltid ta in tre offerter på material, för att kunna ge sin kund bästa möjliga mervärde. När byggnationen av nya Ekebyhovsskolan med tillhörande idrottshall skulle dra igång valdes Bevego till leverantör av cirkulära och rektangulära kanaler.
Det som avgjorde beslutet var en ny vätsketät imkanal!
– Klimatentreprenad Värmland är ett företag som arbetar med ventilationsentreprenader. Vi arbetar gärna som totalentreprenörer, gärna med högt teknikinnehåll och gärna i samverkan. När vi fått förtroende att arbeta i samverkansprojekt vill vi självklart leverera den mest kostnadseffektiva lösningen. Därför har vi ett internt mål att fråga tre olika leverantörer om offert när det kommer till material. Sedan utvärderar vi och väljer den leverantör eller grossist som vi tror kan skapa mest mervärde. Bevego är en av våra leverantörer som vi ofta arbetar med, säger Lars Ekblom som är VD och projektledare på Klimatentreprenad Värmland.
Stor skola med tillhörande idrottshall
Lars projektleder just nu det pågående arbetet på nya Ekebyhovsskolan och Brygga Idrottshall på Bryggavägen i Ekerö. Projektet är ett samverkansprojekt där Byggdialog är totalentreprenör och Klimatentreprenad Värmland är ventilationsentreprenör.
Beställare är Ekerö kommun. Lars fick frågan om projektet under hösten 2022 och deras uppdrag ska vara helt klart i juni 2025 då det är slutbesiktning av den nya skolan. Nya Ekebyhovsskolan blir på 10 000 kvm och idrottshallen i samma projekt blir på 2 000 kvm.
– Anledningen till att vi valde att köpa in både rektangulära och cirkulära kanaler från Bevego i detta projekt var för att de erbjöd ett bra pris, bra leveransvillkor och en bra servicenivå. Men denna gången handlade det även om en annan grej. Jag fastnade för Bevegos nya vätsketäta imkanaler som de presenterade för mig. Jag visste att de hade lanserat en helt ny vätsketät kanal för något år sedan men då var jag inte inläst på produkten, berättar Lars.
Fördelar med ny vätsketät imkanal (VTI)
Skolans lokaler innefattar ett storkök, en miljö som ställer höga krav på säkerhet och hygien. Ett storkök innebär stor påfrestning på ventilationskanalerna, och en imkanal är den kanal som leder bort luften från ett utrymme avsett för matlagning. Lars sökte efter en vätsketät imkanal som uppfyllde kraven i Imkanal 2022, en skrift som tolkat BBR när det gäller både brand, arbetsmiljö, lukt, återvinning och hygien. Det var framförallt två saker han fastnade för hos Bevegos nya produkt, en enklare montering jämfört med andra imkanaler på marknaden samt Bevegos unika skarvsystem.
– Eftersom man har tillagning i skolan finns det brandtekniska krav på ventilationen och även krav på rensbarhet. Konkurrenter erbjuder vätsketäta imkanaler men det som gör Bevegos kanal unik är materialvalet och skarvsystemet. Andra på marknaden är tillverkade i svartplåt eller rostfritt, medan Bevego tillverkar sin imkanal i galvad plåt. Det gör imkanalen lättare och enklare att montera, vilket blir mer kostnadseffektivt, säger Lars.
– Klimatentreprenad Värmland är en av de första kunder vi levererar denna nya produkt till, och det är väldigt kul med positiv feedback från Lars och hans duktiga medarbetare. Jag och Lars kom överens om detta projekt tidigare i år och tack vare alla duktiga medarbetare på både Klimatentreprenad och Bevego har projektet löpt på enligt plan och utan större avvikelser gällande material och leveranser, säger Fredrik Fernström som är Key Account Manager inom Ventilation på Bevego.
Klimatentreprenad Värmland har arbetat mycket med Byggdialog sedan tidigare, och Nya Ekebyhovsskolan ligger i linje med den typ av projekt som Klimatentreprenad Värmland allra helst arbetar med.
Skolan är dimensionerad för cirka 900 elever – grundskola årskurs F-6 för 840 elever, A-spår för 30 elever inom autismspektrum, och anpassad grundskola för 35 elever. Fastigheterna innefattar förutom idrottshall och storkök även klassrum, personalutrymmen, matsal och gemensamma utrymmen.
Spännande med oprövad produkt
– Det som sticker ut i detta projekt är egentligen att det är ett väldigt gott samarbete mellan alla inblandade. Vi har ett gott samarbete både med kommunen och Byggdialog, och även med de andra aktörerna. Så här skulle gärna alla projekt få se ut. Det som jag tycker är det häftigaste med ventilationen är faktiskt den vätsketäta imkanalen som kunde leva upp till alla krav vi hade. Det är spännande att det är en oprövad produkt för oss, säger Lars.
Lars beskriver storköket på skolan som relativt stort, och kanalerna här är förhållandevis stora. Den vätsketäta imkanalen är 1200 x 800 mm och monterades nu i dagarna. Även montörerna fick då en positiv upplevelse av Bevegos nya imkanal och dess montagemetod.
Andra imkanaler på marknaden är inte bara tyngre, de är också svårare att sammanfoga. Lars nämner projekteringen som även den är en del av Klimatentreprenad Värmlands leverans. Där pekar han på att det är viktigt att ha med skarven i beräkningen från början, så att det finns plats för montaget.
Fler vätsketäta imkanaler i framtiden
När det är dags att provspola imkanalen tar Klimatentreprenad Värmland hjälp av den sotare som efter färdigställandet kommer arbeta med att rensa kanalerna. Det är för att kunna rensa och spola ut kanalen som det är viktigt att kanalen är vätsketät. ”Om den inte läcker som ett såll nu vid provspolningen så är det mycket möjligt att jag kommer beställa denna produkt till fler projekt.” skrattar Lars.
– För att få en effektiv produktion och hålla en god ordning på arbetsplatsen vill vi dela upp leveranserna i hanterbara mängder. Vi får minst en större leverans från Bevego per månad, och så blir det någon komplettering varje vecka. Jag tycker att Bevego har en hög servicenivå. De är duktiga på att samordna leveranser, de har en hög leveranssäkerhet och vi får materialet på de dagar som vi vill, avslutar en nöjd Lars.
Vilka är Klimatentreprenad Värmland?
2021 ville företaget IPart starta upp ett bolag med fokus på ventilation. Lars fick då frågan om att bli delägare och VD på det nya företaget som döptes till Klimatentreprenad Värmland. Sedan dess har Lars och teamet fått bolaget att växa till 12 anställda med en omsättning på 65 miljoner. 2023 köps Ipart av företaget Currentum som de idag är en del av. Klimatentreprenad Värmland utgår från Karlstad och arbetar som ventilationsentreprenörer över hela Mellansverige.