I Södra Änggården i Göteborg planeras det för hela 18 nya kvarter. Det allra första kvarteret med bostäder har nu börjat växa fram, och på varje våningsplan gjuts ventilation, VVS och el in i bjälklaget. Ansvarig för alla tre delar är Umia, som just nu arbetar i ett soligt Göteborg i höstskrud. Men vintern närmar sig.
Projektet heter Södra Änggården Kv.1 och består av fem huskroppar på upp till åtta våningar. Umia Göteborg är ventilationsentreprenörer på uppdrag av Bergman & Höök som är byggentreprenör, och Månsson Fastigheter är byggherre. Det är ett komplext projekt som både innefattar 158 lägenheter samt lokaler för verksamheter i bottenplan på totalt 2600 kvm.
På plats arbetar André som är ledande montör på Umia Göteborg. Bland armeringsjärn drar han just nu alla ingjutningsrör och gör klart ventilationen så att gjutningen på våning tre kan genomföras. Varje bjälklag görs klart under fyra dagar.
Den första dagen kommer det prefabricerade fundamentet och underarmeringen på plats, andra och tredje dagen görs installationerna och noggrann kontrollmätning, och fjärde dagen täcks allt med betong.
Olika utmaningar som väntar
Att balansera mellan armeringen tar på krafterna. Det är en utmanande arbetsmiljö som blir ännu mer påfrestande ju närmare vintern vi kommer, med regn, snö, kyla och halka som väntar runt hörnet. Jonas Karlsson som är projektledare inom ventilation på Umia Göteborg ställs inför andra typer av utmaningar. Just nu är det oklart vilken typ av verksamhet som ska in i lokalerna på bottenplan, vilket påverkar vilka ventilationsaggregat han ska köpa in.
– En av verksamhetslokalerna här i Södra Änggården Kv. 1 var från början planerad utifrån att en viss typ av verksamhet skulle in i lokalen, men nu verkar det inte bli så. Det gör att jag just nu inte vet vilket aggregat jag ska köpa in och det börjar bli tajt om tid. Beroende på vilken typ av verksamhet som ska in här istället så kan det vara helt andra krav på luften, till exempel när det kommer till luftmängd och kyla, berättar Jonas.
Vilka är Umia?
Umia är ett företag med över 600 medarbetare över hela Sverige. Företaget startades 2010 med en vision om bättre samarbeten i byggprojekt. Grundarna såg möjligheter att samarbeta både smartare och effektivare mellan olika yrkesgrupper, för att skapa en bättre situation för medarbetare och kunder.
Umia arbetar inom ventilation, VVS och el, just de tre delar som företaget ansvarar för här på Södra Änggården Kv.1. Här har Umia även ansvar över styr och regler som de tar in extern hjälp med.
– Detta är ett mycket komplext projekt i och med att det är så stort, och att det består av både bostäder och verksamhetslokaler. Men det är en extremt stor fördel att vi på Umia har alla tre delarna i projektet. Vi har möte med underentreprenörerna varannan vecka, men jag träffar ju projektledaren för VVS och projektledaren för el på kontoret varje dag. Ingen vill ju skylla ett problem på sin kollega, här blir det verkligen att vi hjälper varandra och hittar en lösning tillsammans istället, säger Jonas.
Servicen som är en avgörande faktor
Umia Göteborg fick uppdraget på Södra Änggården Kv.1 under hösten 2023. Efter projekteringen tog Jonas med sig ritningarna till Mattias Andersson på Bevego samt ytterligare två leverantörer för att ta in pris på både cirkulära och rektangulära ventilationskanaler. Som regel tar Jonas alltid in offerter på material från tre olika leverantörer, och när priserna är snarlika finns det en faktor som gör att valet brukar falla till Bevegos fördel.
– Jag väljer att handla av Bevego för att de är bäst på att leverera i tid! Säger de att leveransen ska komma kl 8.00 då gör den det. Det är inte en självklarhet hos andra leverantörer. Om jag har bokat kranen för lyft och tagit in fyra extra montörer, då måste leveransen komma. Det kan annars göra att vi tappar stora delar av vår marginal och att vi blir flera dagar försenade, säger Jonas.
– För oss på Bevego Mölndal är det viktigt att alltid leverera i tid. Precis som alla på Bevego har vi förståelse för vad det drar med sig om vi inte kommer i tid. I Mölndal har vi vår egen budbil och det gör att leveranserna inte hanteras i så många led. Att få leverera till ett sådant här stort projekt som Södra Änggården är såklart väldigt roligt, det är kul att det är så många ventilationskanaler. Det är också roligt att det äntligen börjar byggas här. Marken har stått tom i så många år att jag inte ens minns vad det var här innan de rev, säger Mattias som är innesäljare inom ventilation på Bevego.
Södra Änggården Kv.1 ligger omgivet av industriområde, något som även det påverkar arbetet med ventilationen. Här är kraven på ljudisoleringen högre än om lägenheterna hade legat vid en lugnare plats. Alla faktorer gör detta till ett komplext projekt och som den allra mest komplicerade fasen nämner Jonas fläktrummen.
Skräddarsydda fläktrum
– Det absolut klurigaste i ett sådant här projekt blir att få ihop fläktrummen. Våra montörer är väldigt duktiga och brukar göra det bra, och jag är gärna med och bollar lösningar. Det blir nästan alltid mindre plats kvar än vad man planerat för, trots att vi använder oss av 3D-ritningar för att se så att inga installationer krockar. Ett fläktrum är skräddarsytt, och vi behöver ofta beställa någon speciallösning från Bevego för att få ihop det. Själva hantverket i vårt yrke är nog att måtta ett fläktrum, säger Jonas.
Fläktrummen i projektet kommer att finnas i källaren, och härifrån samt i schakten används rektangulära kanaler. I varje lägenhet används cirkulära ventilationskanaler, och de kanaler som gjuts in i bjälklagen är så kallade ingjutningsrör. Dessa är av ett kraftigare material som behåller formen trots tyngden från betongen.
Får ingen andra chans
– Det är ju lite mer utmanande när man gjuter in kanalerna på detta sätt. Här får man ingen andra chans utan det måste bli rätt från början. När vi monterar kanaler i tak kan man ju alltid plocka ner dem och ändra om det skulle bli något fel. Det sista vi gör när vi är klara med en våning är att fotografera allting ifall det skulle uppstå problem. Det kan ju hända att någon som kommer in efter oss råkar trampa på en kanal, och det resulterar i att vi får genom en mindre mängd luft genom kanalen, säger André.
Södra Änggården Kv.1 ska vara klart hösten 2026 och de två åren fram tills dess följer en detaljerad tidsplan. En stor mängd cirkulära och rektangulära kanaler kommer att krävas, och samarbetet mellan Umia och Bevego Mölndal fortskrider med löpande leveranser.
– Det är inte bara leveranssäkerheten som gör att jag handlar av Bevego. De har också bäst service. Och så är de alltid snabbast med att lämna offerter. Det känns inte som fjäsk, utan de är helt enkelt snabba och serviceinriktade på Bevego, avslutar Jonas.