Under hösten lämnar huvudmännen för Projekt Domkyrkoberget in en ansökan om tillstånd enligt kulturminneslagen till Länsstyrelsen i Södermanland.
Tillgänglighet och ändamålsenlighet är avgörande för den framtida vården av Domkyrkoberget som kulturmiljö – en plats med tidigare generationers kulturella avtryck, byggnader från olika tider, och nutidens människor och aktiviteter.
Syftet med den långsiktiga och framåtsyftande satsningen är att genom anpassning av domkyrkan och befintliga byggnader på Domkyrkoberget, tillbyggnad av Djäknegården och en ny byggnad för små och stora möten, göra en värdefull kulturmiljö mer tillgänglig, befolkad och brukad. Avsikten är att stängda utrymmen inne i domkyrkan öppnas, platser som idag används för förvaring frigörs så att kyrkorummets skönhet inte längre förfulas.
De sex huvudmännens gemensamma vision handlar om hur människor och verksamheter kan berika varandra, om att stärka en unik mötesplats för nyfiket kunskapssökande och bildning som ger förståelse av livet och dess sammanhang. Alla planerade förändringar ska genomföras i kontinuitet med det föregående och med hänsyn till kommande behov.
Under hösten 2024 intensifieras arbetet med kulturmiljöfrågorna när en ansökan, med stöd av kulturmiljölagen, lämnas till Länsstyrelsen i Södermanland.
– Ett utförligt underlag för de antikvariska övervägandena är snart färdigt, berättar projektledaren Marie Rydén Davoust. Arbetet påbörjades parallellt med att underlaget för en förändrad detaljplan togs fram och vi räknar med att få ta emot Länsstyrelsens svar på projektets ansökan under andra halvåret 2025.
Efter svaret görs eventuella justeringar av förslaget och en ny granskningsprocess följer inför kommunens beslut om ny detaljplan för Domkyrkoberget.
Till Domkyrkoberget söker sig varje år, enligt de mest aktuella beräkningarna, upp emot 100 000 besökare. Kommunledningen för Strängnäs ser förnyelsen av Domkyrkoberget som ett exempel på viktig utveckling i stadens centrum.
Nya utredningar och sammanställningar av aktuell forskning har gett ett kunskapsunderlag som tydligt visar att Domkyrkoberget – domkyrkan med omgivande byggnader och miljö – återkommande har förändrats över tid. Byggnader har tillkommit och försvunnit, både utanför och innanför den tidigare bogårdsmuren.
Hela Domkyrkobergets förnyelseprocess präglas av hög medvetenhet om de olika regelverk som det bearbetade förslaget kommer att prövas mot, lagrum som på olika sätt syftar till att säkerställa att de unika värdena på Domkyrkoberget skyddas och dess fortsatta betydelse ska garanteras – såväl lokalt, som nationellt och internationellt. Det är ett levande kulturarv som ska bevaras på bästa sätt, som en meningsskapande plats där det kyrkliga samverkar med utbildning och kultur.
Fakta om Projekt Domkyrkoberget:
Sedan 2010 pågår ett arbete för att stärka Domkyrkoberget som mötesplats. Huvudmän för Projekt Domkyrkoberget är Strängnäs domkyrkoförsamling, Strängnäs stift, Stiftelsen Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk och Strängnäs kommun.
I samarbete med Sveriges Arkitekter genomfördes under 2017–2020 en öppen internationell arkitekttävling. Det vinnande förslaget – av närmare 100 inlämnade – bedömdes ha en särskilt god potential för fortsatt utveckling i dialog mellan beställare och arkitekter.
Tidigare i år presenterade Strängnäs kommun förslag till ny detaljplan för Domkyrkoberget. Förslaget ställdes ut i kommunhuset och i domkyrkan under våren. Ett samrådsmöte och två öppet hus samlade berörda och andra intresserade. Många yttranden om förslaget har lämnats in till kommunen.
Mer information om Domkyrkoberget finns på https://www.svenskakyrkan.se/strangnas/projekt-domkyrkoberget-strangnas
Mer information om detaljplaneprocessen finns på kommunen sida. Läs mer om kommunens arbete med detaljplanen.
Bild: AART architects