Igelboda stationshus, som ägs av SL, brandskadades 2013 men har ännu inte tagits om hand. Byggnaden är klassad som kulturhistoriskt värdefull och belagd med rivningsförbud. Efter en längre tvist mellan kommunen och SL har nu Mark- och miljööverdomstolen beslutat att Nacka kommun har rätt att förelägga SL om att ta hand om stationshuset.
Den 8 december 2021beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden att ge SL ett föreläggande att ta hand om stationshuset efter branden 2013 för att skydda byggnaden, något som de är skyldiga att göra enligt plan- och bygglagen.
Föreläggandet omfattade i korthet att:
SL senast inom nio månader skulle åtgärda och färdigställa taket så det var tätt och inte läckte in vatten.
SL inom nio månader skulle laga byggnadens trasiga fönster och dörrar.
Bolaget inom nio månader skulle stärka upp byggnadens hållfasthet så att övervåningen kunde beträdas.
SL har bestridit föreläggandet i flera instanser, men den 15 oktober 2024 beslutade Mark- och Miljööverdomstolen som är högsta instans, att ge kommunen rätt i ärendet.
– Det är naturligtvis bra att kommunen får rätt i frågan, men det är beklagligt att Stationshuset har stått oskyddat under så läng tid och därmed skadats ännu mer. Vi utgår ifrån att SL nu skyndsamt kommer vidta de åtgärder som krävs för att påbörja arbetet med att återställa stationshuset, säger Johan Krogh (C) ordförande i miljö och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun.
Kulturhistorisk värdefull byggnad
Igelboda Stationshus byggdes 1913 och är en viktig del av den kulturmiljö som Saltsjöbanan utgör. Stationshuset har bedömts vara en kulturhistoriskt värdefull byggnad enligt Plan och bygglagen. Det innebär att byggnaden inte får förvanskas och att den kan skyddas genom rivningsförbud.
– Efter branden ansökte SL om rivningslov, men eftersom det handlar om en kulturhistoriskt värdefull byggnad, bedömde nämnden att byggnaden i första hand skulle restaureras. Bedömningen var att byggnaden, trots branden, hade kvar den yttre formen och stora delar av sin exteriöra gestaltning. Invändigt hade stora delar av övervåningen förstörts, men undervåningen hade inte tagit lika mycket skada och mycket kunde eventuellt ha återanvänts, säger Maria Melcher, biträdande klimat- och miljödirektör i Nacka kommun.
Domen från Mark- och miljööverdomstolen innebär att SL måste vidta åtgärder för en restaurering av byggnaden inom nio månader. Annars kan Nacka kommun utdöma ett vite för den tid som går utan att åtgärderna genomförs.