Uppsala kommun köper Malma gård från Uppsala Akademiförvaltning. Köpet ska säkerställa att miljö-, natur- och kulturvärden bevaras när Uppsalas södra stadsdelar byggs ut. När Uppsala växer är marktransaktioner mellan berörda markägare av stor betydelse.
Kommunens köp av Malma gård från Uppsala Akademiförvaltning är ett exempel på att marktransaktioner mellan markägare är viktiga för att kunna ta hänsyn till höga miljö-, natur- och kulturvärden när de södra stadsdelarna utvecklas.
Södra Uppsala står inför stora förändringar i takt med att kommunen fortsätter växa som en attraktiv och kunskapsintensiv tillväxtmotor i huvudstadsregionen. Genom förvärvet av Malma gård i Valsätra ökar kommunen rådigheten över värdefulla natur- och kulturhistoriska miljöer inom och omkring Malma gård.
Köpet innebär även ökad rådighet över Bäcklösadiket, ett dike som sträcker sig från Rosendal i norr och mynnar ut i Fyrisån längre söderut.
– När vi bygger ut Uppsalas södra stadsdelar är det viktigt att vi bygger samhällen där människor trivs. Med det här markköpet säkrar vi att kommunen kan utveckla ett område med stort miljö-, natur- och kulturvärde, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Köpet är även en viktig pusselbit när det gäller dag- och skyfallsvattenhantering över detaljplane- och markägargränser.
Förvärvet är beroende av att detaljplanen först vinner laga kraft.
Malma gård blir 4H-gård
Kommunen har tillsammans med föreningen Uppsala läns 4H utrett möjligheten att ha en 4H-gård på Malma gård. Med en 4H-gård på platsen får kommunen möjlighet att bevara viktiga kulturhistoriska miljöer samtidigt som gården ligger strategiskt nära där många barn och ungdomar bor. Det blir den fjärde 4H-gården i kommunen.
– Det känns väldigt bra att kunna erbjuda boende i södra delarna av Uppsala närhet till en 4H-gård. Barn och ungdomar får komma i kontakt med djur, natur, möjlighet att engagera sig i föreningsverksamhet och tillgång till en öppen gårdsmiljö. Närheten till skolor gör att barnen lätt själva kan ta sig till gården efter skolan, säger Linda Eskilsson (MP), kommunalråd och kulturnämndens ordförande.
Gårdens djur kommer även säkra bete av de värdefulla betesmarkerna runt Malma gård.
Uppsala Akademiförvaltning vill skapa 50 nya bostäder
I närheten av Slädvägen vill Uppsala Akademiförvaltning möjliggöra radhus och enfamiljshus – cirka nya 50 bostäder.
– Vi är glada att kunna skapa en bra helhet i Malma, där 50 Uppsalafamiljer får möjlighet till en ny bostad, samtidigt som vi ger möjlighet till en ny 4H-gård för hela södra delen av staden, säger Curt Malmenstedt, mark- och exploateringschef, Uppsala Akademiförvaltning.
Detaljplan som behöver vinna laga kraft
Valsätra 1:9 och 1:4 södra delen ingår inte i köpet. Där arbetar kommunen med en detaljplan. Kommunen tillträder och betalar förvärvad mark först när detaljplanen vinner laga kraft.
Möter krav på hantering av dag- och skyfallsvatten
Tack vare köpet av Malma gård får kommunen så kallad ökad rådighet över Bäcklösadiket, som sträcker sig från Rosendal ut i Fyrisån. Bäcklösadiket fungerar redan som avledare av dag- och skyfallsvatten.
Klimatförändringar i form av bland annat kraftigare regn, i kombination med nya bostäder och arbetsplatser när Uppsalas södra stadsdelar växer, ställer ökade krav på kommunens klimatanpassningar. Bland annat gäller det just anläggningar för att ta hand om ökade vattenmängder.
Biologisk mångfald värnas
Malma gård har höga naturvärden. Den planerade stadsutvecklingen i de södra stadsdelarna kräver att vi värnar den biologiska mångfalden för framtiden. Därför arbetar kommunen aktivt med att skydda hotade arter som lever här, bland annat cinnoberbaggen.