Nyheter

Ny skola i Mjölby passivhuscertifieras

I september togs första spadtaget för Lejonbackens skola i Mjölby. Skolan ska rymma 630 elever och kommer att passivhuscertifieras.

– Att bygga en skola och idrottshall som passivhus ger ett en lägre energiförbrukning, vilket leder till en lägre driftkostnad – och skolan ska ju stå i många många år, säger Kristoffer Gustafsson, kommunens projektledare.

Behovet av en ny skola i Mjölby har varit känt länge och Kristoffer Gustafsson har varit med i projektet sedan 2020. Skolan byggs i ett område som just nu förtätas.

– När jag kom med i projektet kände vi i stort sett till behovet och elevantalet, men inte så mycket mer. Vi började tillsammans med utbildningsförvaltningen och arkitektarbetet med ett funktionsprogram och en lokallista kring vilka funktioner, flöden och hur pedagogiken skulle bedrivas på den nya skolan. Detta har sedan legat till grund för fortsatt projektering, säger han.
 
Mjölby kommun har tidigare byggt ett LSS-boende och en tillbyggnad av en skola i passivhusstandard. Valet av certifiering i Lejonbackens skola föll på basnivån, IG Passivhus Classic. Det ger ett årsvärmebehov av 15 kWh per kvadratmeter.

– Vi kommer också komplettera med solceller för att täcka vår egen förbrukning, säger Kristoffer Gustafsson. 

Att bygga i passivhusstandard ger en liten fördyring i projektet, men ju tidigare aspekterna finns med i projektet, desto billigare blir det att bygga.

– Det ställer bland annat högre krav på fönster, isolering och det kräver även en annan byggnadsform. Det ska helst vara 90-gradiga hörn och inte så mycket vinklar och vrår, fortsätter Kristoffer Gustavsson. 

I upphandlingen hade man vissa krav på passivhuskunskap men samtidigt är det möjligt för alla entreprenörer att lära sig att bygga ett passivhus tror Kristoffer Gustafsson.

– Sen har Mjölby kommun med en sakkunnig inom passivhus från vår sida som deltar i projekteringsmöten och fungerar som en stödfunktion för både entreprenören och oss, säger han. 

Alla elever i förskoleklass till årskurs sex i Mjölby tätort har fått rösta fram namnet på den nya skolan. Mjölby kommun genomförde också en workshop där elever från årskurs F-6 fick gå runt på platsen och identifiera områden som man tyckte om och såg värde i och vad som var mindre bra med platsen. De fick även beskriva vad som var bra och dåligt med deras nuvarande skolgård.

– Utemiljön kommer bli helt fantastisk, det är en naturtomt på cirka 32 000 kvadratmeter och med mycket befintlig tallskog. Vi kommer att ta tillvara många av de värden som finns på platsen idag, och integrera i utemiljön, avslutar Kristoffer Gustafsson.

Fakta:

Tidplan: september 2024–november 2026
Byggherre: Mjölby kommun
Totalentreprenör: Kron & Karlsson Bygg & Mark AB
Arkitekt: Snidare Arkitekter AB

Kostnad: 250 Mkr