Nyheter

Uppsalahem satsar på studentbostäder: Rackarberget kompletteras med Spexaren

Trots dystra tider i byggbranschen satsar allmännyttiga Uppsalahem på att kunna erbjuda fler bostäder i kommunen. Ett aktuellt bygge pågår i studentområdet Rackarberget, där det redan finns 966 studentlägenheter. I och med projekt Spexaren blir det 72 ytterligare studentrum.

Uppsalahem gjorde sitt stora inträde på ”studentarenan” 2014 då Stiftelsen Studentstaden förvärvades, med cirka 4000 lägenheter varav många i kvarteret Rackarberget. Här såg Uppsalahem möjligheten att avveckla en gammal tennishall. På dess plats pågår nu som bäst uppförandet av ett nytt studentboende, med 72 separata (ej i korridor) lägenheter, på våning 1–3, medan en ny förskola för kommunen inryms på markplanet.

– Det passar mycket bra att komplettera Rackarberget med fler studentbostäder genom Spexaren. Vi ska erbjuda ett hållbart boende och arbetar generellt mycket för att minska klimatavtrycket, bland annat genom nya lösningar. Spexaren byggs därför med stomme i trä, berättar Sara Westlund, fastighetsutvecklingschef hos Uppsalahem.

I förväg ställdes en hel del miljökrav. Bygget upphandlades från ByggPartner, som sedan länge har erfarenhet av hållbarhetsarbete och byggande i trä. Och i Spexaren blir det mycket trä.

Betong används för grunden och trapphusen. Trä har valts för bjälklag och bärande ytterväggar samt innerväggar i förskoledelen. I stommen används både korslimmat trä, limträ och LVL (laminated veneer lumber).

Tack vare träet och valet av klimatförbättrad betong blir klimatavtrycket lågt. Uppsalahem hade ursprungligen krav på högst 300 kg CO2e/kvadratmeter BTA, men genom klimatsmartare materialval kunde avtrycket minskas till 169 kg CO2e/kvadratmeter BTA.

Låg energianvändning

Byggnaden ska värmas med fjärrvärme. Genom god isolering av grund, väggar och tak, samt avancerad styrning av ventilation med FTX, pressas energianvändningen ner.

– Dessutom har vi jobbat mycket med fönstren, och hittat en leverantör som har produkter med U-värden på högst 0,8. Några av fönstren har så lågt som 0,62, berättar Andreas Kristensson, entreprenadingenjör hos ByggPartner.

Den beräknade energianvändningen är 60 kWh/kvadratmeter Atemp och år. ByggPartner anlitar Sustera för beräkningar av energianvändning, klimatpåverkan med mera. Energianvändningen kommer naturligtvis att följas upp för att kontrollera teoretiska beräkningar mot verkligheten. Det kan också nämnas att det färdiga bygget ska termograferas, för att exempelvis hitta eventuella läckor.

Man fick också jobba med valet av fönster för att klara kraven på dagsljus enligt Svanen. Byggnaden ska nämligen certifieras enligt Svanen, i detta projekt används kriterieversion 3.16. Entreprenadingenjören är ansvarig för arbetet med Svanen, men alla i projektet är på ett eller annat sätt involverade i Svanen-certifieringen och arbete med övriga miljökrav.

– Vi disponerar mycket tid för att kontrollera alla produkter som köps in, att de uppfyller Svanens kriterier på inte minst kemiskt innehåll, fortsätter Andreas Kristensson. Som loggbok för de val som görs, används SundaHus loggbok. Bra eftersom SundaHus för flertalet produkter har koppling till Svanens husproduktportal.

Vid val mellan alternativa leverantörer är det givetvis noga att deras produkt verkligen är godkänd av Svanen. Beträffande just trästommar och övrigt virke har Svanen krav på certifierat trä enligt FSC eller PEFC.

Fuktsäkerhet

Svanen har också kriterier för exempelvis fuktförebyggande arbete. På det aktuella bygget handlar det bland annat om att skydda stomelement och virke.

– Vi använder Wetguard som skydd. Dessutom inför hanteringen av material, såsom stommontage, gör vi alltid arbetsberedning som tar höjd för regn och andra risker med fukt, berättar Mikael Lindberg, platschef på bygget.

– Merparten av Svanens krav gäller produktval och arbetssätt som vi ändå har vana sedan många år att jobba med, men tack vare Svanen blir det dessutom dokumenterat och fungerar som en kvalitetssäkring, säger Andreas Kristensson.

Som tillägger att relaterat till beställarens krav kommer byggnaden att få bättre prestanda, bland annat vad gäller klimatpåverkan och energianvändning, tack vare val av klimatförbättrad betong, trästomme, förbättrad isolering av bottenvåningen och bättre fönster.

Visst återbruk

Projektet har också en viss ambition för återbruk. Den gamla förskolan på platsen revs och visst material togs till vara. Markplattor, kantstenar och cykelställ återanvänds. Massor återbrukas på plats. Och från bygget sparas en del spill av virke som förhoppningsvis kommer till användning.

Det kan tilläggas att ByggPartner har hög kompetens inom träbyggande, med Cykelparkeringshuset i Uppsala, multibyggnaden Hemlingborg i Gävle och Vallaskolan i Sala bland referenserna. Aktuellt träprojekt nu är en serverhall i Falun.

FAKTA

Tidplan: jan 2024 – jun 2025

Byggherre: Uppsalahem AB

Totalentreprenör i partneringupplägg: ByggPartner

Totalentreprenörens arkitekt: PE Teknik & Arkitektur

Byggherrens arkitekt: A-sidan arkitektkontor AB