På byggarbetsplatsen Sammontalo i Villmanstrand i sydvästra Finland, firades i förra veckan krönshöjningen, då universalhuset i trä nått krönhöjd. Den arkitektoniskt imponerande multifunktionsbyggnaden ska stå färdig enligt tidtabell sommaren 2025 och tas i drift i början av höstterminen.
– Sammontalo är ett utmärkt exempel på samarbetsprojekt, vars andel vi fortsätter att öka i vår portfölj i enlighet med vår strategi. Projektet har fortskridit i gott samarbete, lyssnat på beställarens och användarens önskemål och tillsammans har vi sökt efter optimala lösningar för genomförandet av en livscykelvis byggnad. Projektet fungerar också som en bra modell för andra liknande trä- och skolbyggnadsprojekt, säger SRV:s vd Saku Sipola .
– Under åren har vi framgångsrikt genomfört flera projekt i regionen sydöstra Finland och jag ser regionen som en viktig verksamhetsmiljö för oss. Vi bygger just nu en liknande massivträskola även i Kouvolas Inkeroiin. Förra året färdigställdes Kotkas imponerande trä Port Areena. I Villmanstrand har vi även genomfört renoveringen och utbyggnaden av Villmanstrands universitet, som stod klart 2018, och renoveringen av Villmanstrands polishus 2017, fortsätter Sipola.
Byggandet av Sammontalo är ett regionalt betydelsefullt och storskaligt projekt. Det nya universalhuset förväntas bli ett centrum som samlar invånarna i den västra delen av staden. Den nya tvåvåningsbyggnaden kommer att ha lokaler för mer än 800 barn i årskurs 1–9 i grundutbildningen. för årskurser, förskoleundervisning och för- och förberedande utbildning.
Dessutom kommer Sammontalo att ha lokaler för bibliotek, ungdomsverksamhet, studentvård och idrottsservice samt en cirka 1 600 kvadratmeter stor idrottshall med läktare. Byggnaden har en yta på cirka 12 000 bruttokvadratmeter.
– Under det senaste decenniet har Villmanstrand gjort betydande investeringar, särskilt i miljöer för tillväxt och lärande. Sammontalo kommer att bli en viktig plats för många barn på deras tillväxtväg från spädbarn till vuxen ålder och därefter, säger Juhani Junnilainen , chef för välfärd och kulturtjänster i Villmanstrands stad .
– Sammontalo är framför allt en viktig hållkraftsfaktor för Villmanstrand. Tack vare Sammontalo får vår stora västra stadsdel med omnejd en exceptionell ram för trygg uppväxt av barn och fritidsmöjligheter för invånarna, samt bättre förutsättningar för ett bra liv än idag, gläds Junnilainen.
En unik kombination av trä och tegel
Totalt 2 900 kubikmeter CLT, det vill säga korslimmad massiv träskiva, har använts vid konstruktionen av Sammontalo. Stommelösningen bygger på en massiv trästomme, som minskar byggnadens koldioxidavtryck och stödjer stadens miljömål.
Installationen av massivträelementstommen startade i början av september 2023 och installationsarbetet avslutades i augusti 2024. För närvarande pågår arbetet med den invändiga fasen; avjämnings- och målningsarbeten, vaxning av CLT-ytor samt kakelarbeten och golvbeläggningar. Byggtekniska arbeten är också i full gång. Utanför utförs fasadarbeten, montering av takpannor, efterbehandling av områdeskonstruktioner och gårdsbyggnader.
Sajtens styrka är för närvarande runt 100 personer. Totalt har mer än 600 personer introducerats till sajten hittills. Projektet sysselsätter ett stort antal lokala aktörer.
– En av projektets speciella egenskaper har varit den spektakulära takkonstruktionen, tack vare sin unika form skars takstolarna i flera delar och installerades på plats en bunt i taget. Taket består av totalt 2527 separata takstolar. Hela upp till de vertikala ytorna är kantad med lertegel, vilket också har varit en utmanande arbetsfas just på grund av sin form. Enbart 53 500 stycken bastakpannor kommer att installeras på hela platsen, säger projektplatschefen Karri Behm .
Prisbelönt arkitektur
Sammontalos layout och grundläggande designlösning är baserad på en arkitekttävling anordnad av Villmanstrands stad, som vanns av AS LL TK Arkkitehdit Oy, bildad av tre unga arkitekter som precis tagit examen, och nu är känd som Arkkitehtuuritoimisto Nervin. I oktober 2023 fick arkitekterna det prestigefyllda Pietilä-priset för unga arkitekter för deras arbete med att förnya finsk arkitektur.
Den multifunktionella byggnaden har fått särskilt beröm tack vare sin humana design, rumsliga lösningar och sitt tidlösa utseende som passar in i landskapet. Trä spelar också en viktig roll i inredningen, träytor beläggs med en klar beläggning och lämnas synliga i den färdiga byggnaden.