Nyheter

En industrihistorisk satsning: Mälarenergi inviger världens största energilager för värme

Mälarenergi har skapat ett gigantiskt underjordiskt värmelager i Västerås.

– En industrihistorisk satsning som både minskar utsläppen av fossil koldioxid och skapar förutsättningar för högre elproduktion vintertid, säger Mälarenergis Magnus Eriksson. Den 12 september invigs energilagret, med närvaro av H.M. Konungen.

Ett stort bergrum under Västerås har konverterats till en jättelik, underjordisk termos. Det är 300 000 kubikmeter stort – en volym som motsvarar halva Avicii arena – och kan lagra hela 13 GWh fjärrvärme.

– Det är tillräckligt för att värma hela Västerås i upp till två veckor beroende på utetemperatur, säger Magnus Eriksson, vice vd för Mälarenergi AB och affärsområdeschef för Värme. Det innebär också att Västerås får förutsättningar för fortsatt hög elproduktion även när det är iskall vinter.

Jämnare produktion, mer el och minskade utsläpp

Vid riktigt kalla temperaturer med stort behov av värme, har kraftvärmeverket ibland behövt styra om produktionen så att fjärrvärmen prioriteras på bekostnad av elproduktionen.

– Här kommer energilagrets buffert att göra skillnad. I och med att vi nu har den här termosen under jord, kan vi ha en fortsatt hög elproduktion även vid låga utetemperaturer. Kraftvärmeverket kommer att få en jämnare och mer optimerad produktion och våra årliga utsläpp av fossil koldioxid beräknas minska med 1 600 ton. Den här satsningen är en viktig del av Mälarenergis resa mot noll – att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid.

Projektet har tilldelats 15 miljoner kronor i bidrag från Klimatklivet (Naturvårdsverket) och har fått stor uppmärksamhet bland forskare, i energibranschen och hos nationell och internationell media. Under 2023 förekom satsningen i 80 artiklar/inslag i svensk media och i 110 internationella artiklar, fördelade på 38 länder.

”Väldigt hedrade”¨

Bergrummet byggdes ursprungligen för att vara beredskapslager för eldningsolja 5 i början av 1970-talet, under kalla kriget, men avvecklades 1985 och har sedan dess stått outnyttjat. Mälarenergis styrelse tog beslut om att konvertera bergrummet till ett värmelager under 2021.

I maj 2023 var oljesaneringen klar.

Därefter kunde rör och andra driftkomponenter installeras i de tre skepp som bergrummet består av. Ingångarna till de tre skeppen göts sedan igen, bergrummet vattenfylldes, kunde tas i drift i mitten av augusti – och invigs alltså formellt torsdagen den 12 september 2024, i närvaro av H.M. konungen, landshövding Johan Sterte och inbjudna gäster.

– Ytterst handlar det om att skapa förutsättningar för en bättre värld, säger Magnus Eriksson. Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. Vårt bergrum är ett viktigt steg på vägen. Vi är väldigt hedrade över att kungen väljer att närvara när vi nu inviger den här viktiga satsningen.