PlåtAnton är ett plåtslageri som startades av Anton Breidner 2008. Anton hade erfarenhet av kyrktak från tidigare anställning och sedan han startade eget för drygt 16 år sedan har han gjort flera kyrktorn och långskepp.
Just nu är det Ödeshög kyrka som är Antons arbetsplats. 35 meter ovan mark kläs kyrktornet i kopparplåt.
– Tornet på Ödeshög kyrka är kantigt och det är inte lika utmanande som runda former, men på kyrktornets fyra sidor sitter en urtavla och till varje urtavla hör en takkupa. Så det medför lite extra arbete. Det är inte lika mycket utsmyckningar här som det kan vara på andra kyrkor. Istället är andra saker som gör projektet utmanande, som att vi inte har någon hiss och att vi arbetar i koppar som är väldigt stöldbegärligt, säger Anton Breidner på PlåtAnton AB.
Starka vindar hindrar tidsplanen
Plåtslagare är extra försiktiga när de arbetar med koppar eftersom de är medvetna om stöldrisken. Här på Ödeshög kyrka har Anton inte tagit med sig mer plåt upp på taket än vad som kommer gå åt under dagen. Eftersom den 35 meter höga ställningen saknar hiss lyfts kopparplåten upp med en el-vinsch, och det gör att lyften är beroende av bra väder och minimal vind. Vid projektets start i april var vädret inte alltid på projektets sida.
– Under de första veckorna var det flera dagar med stark vind som gjorde att vi inte kunde lyfta upp någon plåt. Trots det går projektet enligt plan, vi har ett slutdatum då vi måste vara färdiga och tidsplanen ser ut att hålla. Totalt kommer arbetet på plats att ta ungefär 2,5 månader. Jag tar hjälp av en kollega i branschen, Martin Dahl på Plåtslagar’n i Tranås, så vi är två som arbetar här på Ödeshög kyrka. Jag har en anställd på PlåtAnton men han håller ställningarna i det dagliga arbetet medan jag arbetar här, berättar Anton.
Från vänster: Marcus Samuelsson på Samuelssons Bygg och Hantverk AB, Anton Breidner på PlåtAnton AB samt Martin Dahl på Plåtslagar’n i Tranås. Foto: Håkan Lindén.
Utmaningar på hög höjd
Inte nog med att det krävs planering för att lyfta upp det nya materialet, all plåt som monteras ner från kyrktornet måste lyftas ner från ställningen samma dag. Det finns ingen plats för förvaring och inget får riskera att blåsa ner från ställningen. ”Att arbeta så här högt är lite speciellt. Man kände sig lite ringrostig i början men när man har varit uppe ett par dagar har man vant sig. De dagar som det blåser mycket så känns det faktiskt i kroppen.” säger Anton.
Takbytet på Ödeshög kyrka var en öppen upphandling och Anton fick frågan om han ville vara med och lämna ett anbud. Tillsammans med en byggfirma, Marcus Samuelsson Bygg och Hantverk, som han arbetat med tidigare skickade Anton in ett anbud och vann upphandlingen. Byggfirman står för montering av byggställningen, underarbetet på taket när underlaget behöver förbättras, samt guldförgyllning av korsen. Snickarna fick också i uppdrag att göra ett helt nytt kors eftersom de ena hade blåst ner från kyrktornet.
Samarbete med Svenska kyrkan och Länsstyrelsen
– Länsstyrelsen är med och finansierar detta projekt, och då vill de också vara med och bestämma. De vill behålla de gamla originaldelarna i så stor utsträckning som möjligt. Så fort det finns ett antikvariskt värde kan man söka pengar hos Länsstyrelsen och i detta projekt har de varit med i dialogen redan från början. Ibland kommer de ut och dokumenterar vårt arbete. Senast var det ett ställe på kyrkan som skulle lagas. Då kollade de så att ingen ny sten hade använts, utan att den gamla stenen återanvändes. Deras önskan är att arkitekturen ska behållas. Hade Svenska kyrkan till exempel sagt att de inte vill ha koppartak på kyrkan längre hade länsstyrelsen troligen inte gått med på renoveringen, berättar Anton.
Kyrkans torn är utsatt för väder och vind, och den gamla kopparplåten hade börjat lossna. I detta projekt byter man i princip ut allt på tornet, men inte taket på kyrkans långskepp. Koppartaket på långskeppet är inte lika utsatt och det har man i större utsträckning kunnat laga med tiden. Det är lättare att se om det uppstår skador på långskeppet, och det är lättare för en plåtslagare att ta sig upp på det taket jämfört med på kyrktornet.
Den nya kopparplåten patineras
Här på Ödeshög kyrka är det vanlig glödgad koppar som används. Utseendet på den nya plåten kommer att skilja sig mot den gamla plåten på kyrkan, som under flera generationer ärgat och fått sin grönaktiga färg. Det kommer dock inte ta lång tid innan den nya kopparplåten mörknar och tappar sin blanka yta. Anton berättar att han vecka för vecka kan se förändringarna när plåten patineras av väder och vind. Den största förändringen sker när ställningen tas ner och tornet inte längre är skyddat mot väta.
En långvarig kontakt med Bevego
– 90-95 % av mina inköp gör jag hos Bevego, all kopparplåt till Ödeshögs kyrka är köpt där. Jag har varit kund hos Bevego ända sedan jag startade PlåtAnton. Det har alltid varit ett bra samarbete med Bevego, och Anders i Jönköping har jag känt länge. Det är smidigt att ha en leverantör och så länge man får rätt priser och allt fungerar så bra finns ingen anledning att byta, avslutar Anton.
Det är i Tranås som PlåtAntons verkstad ligger och här nyttjar han ofta Bevegos turbil både från filialen i Järnforsen, och från Jönköping som är den filial som ligger närmast. För att Anton skulle vara redo att sätta igång arbetet på Ödeshög kyrka i april månad förberedde han mycket av jobbet inne på verkstaden under vintern. Stora delar av PlåtAntons uppdrag finns just i området kring Tranås. Förutom traditionellt plåtslageri erbjuder PlåtAnton även tjänster inom ventilation för både villor, kontor och industrifastigheter.